Smakosze.pl Porady Przenigdy nie łącz go z arbuzem. Gorzko tego pożałujesz w upalny dzień
Canva / KoolShooters

Przenigdy nie łącz go z arbuzem. Gorzko tego pożałujesz w upalny dzień

26 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Lato jest wspaniałym czasem na pałaszowanie arbuza. Wiele osób nie poprzestaje na samym owocu, łącząc go z rozmaitymi dodatkami. Jest jednak jeden, z którym absolutnie nie powinniśmy łączyć tego przysmaku. Mowa tutaj o mocnym alkoholu.

Tego nie łącz z arbuzem

Arbuz jest znakomitym letnim owocem. Jest zdrowy, daje orzeźwienie i wyśmienicie nawadnia organizm. Docenią go osoby dbające o linię i stawiające na redukcję kilogramów. Na drodze do tego celu może jednak stanąć alkohol połączony z owocem.

Arbuz w aż 92 procentach składa się z wody. Dzięki temu jego jedzenie wspomaga metabolizm, poprawia kondycję skóry oraz krążenie. Jego niska kaloryczność i duża zawartość antyutleniaczy stawiaj go wysoko w rankingu polecanych owoców. Dlaczego jednak nie powinno się łączyć go z alkoholem?

Magda Gessler nie daje zwykłej soli do mizerii. Jej wybór zaskoczy gospodynie

Arbuz i alkohol to niedobrana para

Arbuzami zajadamy się w upalne i słoneczne dni . Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ci drudzy jednak wpadli na niezbyt fortunną parę dla tego owocu . Arbuz nader często łączony jest z alkoholem .

Wlewanie mocnego alkoholu do środka arbuza to bardzo popularna praktyka . Miąższ nasiąka procentami, zmieniając się w wyskokową przekąskę . Niewiele osób wie, że taki przysmak może poważnie zaszkodzić i nie chodzi o właściwości alkoholu same w sobie.

Arbuz nie jest wskazany do jedzenia, jeśli popijamy przy tym alkoholom zwyczajnie ze szklanki . Nie powinno się więc podawać tego owocu na zakrapianych imprezach. Przeprowadzono badania, które wykazały, że taki mariaż może powodować uszkodzenia wątroby . To jednak nie koniec minusów tego połączenia.

W arbuzie zawarty jest związek, zwany likopenem . Ten w połączeniu z alkoholem wpływa niekorzystnie na wątrobę . Dodatkowo procenty upośledzają wchłanianie likopenu, który jest bardzo silnym i cennym antyoksydantem . Jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw arbuza, najlepiej zajadaj go na trzeźwo .

Alkohol pity podczas upałów szkodzi, z arbuzem czy bez niego

Podczas upalnych dni trzeba dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu . Świetną przekąską, która zarówno nas nasyci, jak i napoi, jest soczysty arbuz . Zupełnie inne właściwości mają napoje alkoholowe . Nawet niewinne zimne piwo może zaszkodzić przy wysokich temperaturach .

Alkohol rozszerza naczynia krwionośne i działa moczopędnie . Przez to, zamiast nawadniać organizm, jeszcze bardziej go wysusza . W połączeniu z palącym słońcem i wysoką temperaturą może stanowić to bardzo poważny problem . Do picia podczas gorących dni lepiej postawić na napoje bezalkoholowe .

Arbuz, w przeciwieństwie do alkoholu, nawadnia organizm rewelacyjnie . Możemy zajadać go jako samodzielną przekąskę lub podawać do innych składników . Wyśmienicie sprawdzą się chociażby bezalkoholowe koktajle lub pomysłowa sałatka z dodatkiem sera feta . Nadchodzące lato stanowi świetną okazję do poznania nowych wcieleń uwielbianego owocu . Ten sposób krojenia arbuza jest banalnie prosty, a przy tym zapewnia wygodnie zajadanie owocu . Cenny w owocu jest nie tylko intensywnie czerwony miąższ .

plastry arbuza.png
Canva / piyato
Polski dorsz groźniejszy niż rekiny w Egipcie. Cena ryby w panierce w Mielnie jest zabójcza
Takiego przekrętu na truskawkach jeszcze nie było. Oszukali na ćwierć miliona złotych
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy