Przenigdy nie łącz go z arbuzem. Gorzko tego pożałujesz w upalny dzień
Lato jest wspaniałym czasem na pałaszowanie arbuza. Wiele osób nie poprzestaje na samym owocu, łącząc go z rozmaitymi dodatkami. Jest jednak jeden, z którym absolutnie nie powinniśmy łączyć tego przysmaku. Mowa tutaj o mocnym alkoholu.
Tego nie łącz z arbuzem
Arbuz jest znakomitym letnim owocem. Jest zdrowy, daje orzeźwienie i wyśmienicie nawadnia organizm. Docenią go osoby dbające o linię i stawiające na redukcję kilogramów. Na drodze do tego celu może jednak stanąć alkohol połączony z owocem.
Arbuz w aż 92 procentach składa się z wody. Dzięki temu jego jedzenie wspomaga metabolizm, poprawia kondycję skóry oraz krążenie. Jego niska kaloryczność i duża zawartość antyutleniaczy stawiaj go wysoko w rankingu polecanych owoców. Dlaczego jednak nie powinno się łączyć go z alkoholem?
Arbuz i alkohol to niedobrana para
Arbuzami zajadamy się w upalne i słoneczne dni . Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ci drudzy jednak wpadli na niezbyt fortunną parę dla tego owocu . Arbuz nader często łączony jest z alkoholem .
Wlewanie mocnego alkoholu do środka arbuza to bardzo popularna praktyka . Miąższ nasiąka procentami, zmieniając się w wyskokową przekąskę . Niewiele osób wie, że taki przysmak może poważnie zaszkodzić i nie chodzi o właściwości alkoholu same w sobie.
Arbuz nie jest wskazany do jedzenia, jeśli popijamy przy tym alkoholom zwyczajnie ze szklanki . Nie powinno się więc podawać tego owocu na zakrapianych imprezach. Przeprowadzono badania, które wykazały, że taki mariaż może powodować uszkodzenia wątroby . To jednak nie koniec minusów tego połączenia.
W arbuzie zawarty jest związek, zwany likopenem . Ten w połączeniu z alkoholem wpływa niekorzystnie na wątrobę . Dodatkowo procenty upośledzają wchłanianie likopenu, który jest bardzo silnym i cennym antyoksydantem . Jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw arbuza, najlepiej zajadaj go na trzeźwo .
Alkohol pity podczas upałów szkodzi, z arbuzem czy bez niego
Podczas upalnych dni trzeba dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu . Świetną przekąską, która zarówno nas nasyci, jak i napoi, jest soczysty arbuz . Zupełnie inne właściwości mają napoje alkoholowe . Nawet niewinne zimne piwo może zaszkodzić przy wysokich temperaturach .
Alkohol rozszerza naczynia krwionośne i działa moczopędnie . Przez to, zamiast nawadniać organizm, jeszcze bardziej go wysusza . W połączeniu z palącym słońcem i wysoką temperaturą może stanowić to bardzo poważny problem . Do picia podczas gorących dni lepiej postawić na napoje bezalkoholowe .
Arbuz, w przeciwieństwie do alkoholu, nawadnia organizm rewelacyjnie . Możemy zajadać go jako samodzielną przekąskę lub podawać do innych składników . Wyśmienicie sprawdzą się chociażby bezalkoholowe koktajle lub pomysłowa sałatka z dodatkiem sera feta . Nadchodzące lato stanowi świetną okazję do poznania nowych wcieleń uwielbianego owocu . Ten sposób krojenia arbuza jest banalnie prosty, a przy tym zapewnia wygodnie zajadanie owocu . Cenny w owocu jest nie tylko intensywnie czerwony miąższ .