Przepis na kapustę modrą
Kapusta modra z pewnością może zostać zaliczona do specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, z którym każdy sobie poradzi.
Kapusta modra wyjdzie idealnie
Nie da się ukryć, że kapusta modra uchodzi za jeden z najlepszych swojskich smakołyków. Większość wielbicieli kulinariów kojarzy ją głównie z kuchnią śląską. Jednak przepyszna kapusta modra cieszy się popularnością w całej Polsce.
Niedawno przedstawialiśmy przepis na surówkę z czerwonej kapusty . Dziś również wykorzystamy to charakterystyczne warzywo. Zaserwujemy je na ciepło. Kapusta modra z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Kapusta modra idealnie sprawdza się w roli dodatku do wielu dań obiadowych. Nawet pyszne kotlety mielone mogą wiele zyskać za sprawą takiego urozmaicenia. Jakiś czas temu podzieliliśmy się przepisem Jakuba Kuronia na ten mięsny frykas .
Domowa kapusta modra jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć większych problemów z tym przepisem. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
-
główka czerwonej kapusty
-
cebula
-
30 ml soku z cytryny
-
30 ml oleju
-
10 g cukru
-
30 g rodzynek
-
odrobina zmielonych goździków
-
sól
-
pieprz
(YouTube / Ślązaczka Halinka)
Kapusta modra w klasycznej odsłonie
Na początku kapustę obieramy z wierzchnich liści i drobno ją szatkujemy. Kiedy kapusta jest już dobrze rozdrobniona, przekładamy ją do miski, a następnie solimy . Po zamieszaniu odstawiamy kapustę na 10 minut.
Do sporego garnka nalewamy wodę i ją zagotowujemy. We wrzątku umieszczamy posoloną czerwoną kapustę. Wzbogacamy ją o sok z cytryny oraz cukier. Nie zaszkodzi dodać jeszcze trochę soli. Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Pamiętajmy o nałożeniu pokrywki na garnek .
W trakcie gotowania drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na rozgrzanym tłuszczu. Powinna się zeszklić. Kiedy kapista będzie już gotowa, wówczas odcedzamy ją i mieszamy z cebulą oraz rodzynkami. Doprawiamy ją solą i pieprzem wedle uznania .
Kapusta modra w takim wydaniu z pewnością spotka się z aprobatą najbliższych . Podobny przepis na ten specjał można znaleźć na YouTube na kanale Ślązaczka Halinka. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Mniam Mniam