Smakosze.pl
zupa nic

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Przepis na zupę nic z 1955 roku

13 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kultowe dania PRL-u do tej pory budzą nasz ogromny sentyment. Do tej pory z rozrzewnieniem wspominamy niezapomniane zimne nóżki, wuzetkę lub bryzola. W tamtym okresie prawdziwe rekordy popularności biła również zupa "nic". Przypominamy przepis na to danie, który pochodzi z 1955 roku.

Zupa "nic" to prosta i tania potrawa, której czasy świetności przypadły na okres PRL-u. W tamtym czasie były ogromne trudności ze zdobyciem skomplikowanych składników, co sprawiało, że pani domu musiały szukać dań z tego co miały pod ręką.

Słynna zupa znana jest również pod inną nazwą. Niektórzy mówią na nią "zupa pływające wyspy". Potrawa była przygotowywana na wyjątkowe okazje jak np. Boże Ciało lub imieniny

Receptura sprzed lat

Jeden z pierwszych przepisów na zupę nic opublikowano w Kurierze Szczecińskim w 1955 roku. Poniżej przypominamy Wam ten niezapomniany przepis! Nie mamy wątpliwości, że zachwyci wielu smakoszy.

Chociaż wiele dań rodem z PRL-u cieszy się dziś sporą popularnością, to niestety zupy nic na próżno szukać w barach i restaurajach. Tym bardziej warto zapoznać się z przepisem i "pokazać" to danie kolejnemu pokoleniu!

Przepis na zupę nic z 1955 roku

Lista produktów:

  • 15 dag ryżu

  • 3 razy tyle mleka, ile ryżu

  • 3 żółtka

  • 6 dag cukru

  • wanilia

  • 3 białka

  • 1 i 1/4 litra mleka

Sposób wykonania:

Na początek musimy przebrać ryż, a następnie rozkleić  go na brzegu płyty. W tym czasie powinniśmy również zagotować mleko, a następnie łyżka po łyżce nakładać na nie pianę z białek.

Następnie musimy oddzielić mleko od piany, wymieszać je z ubitymi z cukrem żółtkami i dodać ryż. Zupę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest idealnym pomysłem na słodki deser!

[EMBED-19]

Sposób przyrządzenia tej potrawy znajdziecie również na kanale na You Tube Babcia Basia Gotuje.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na inne kultowe dania m.in. makaron z truskawkami oraz pieczone ziemniaki "jak z ogniska".

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: super express

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szarlotka ze śliwkami

Przepisy

Bajecznie pyszna szarlotka ze śliwkami

Czytaj więcej >
Chleb ze smalcem

Przepisy

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

Czytaj więcej >

Przepisy

Racuchy z jabłkiem i dynią - idealny deser na jesień

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z kurkami

Przepisy

Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

Czytaj więcej >
rosół

Przepisy

Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa z koperkiem

Przepisy

Jak zrobić aromatyczną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >