Przepis na zupę nic z 1955 roku
Zupa "nic" to prosta i tania potrawa, której czasy świetności przypadły na okres PRL-u. W tamtym czasie były ogromne trudności ze zdobyciem skomplikowanych składników, co sprawiało, że pani domu musiały szukać dań z tego co miały pod ręką.
Słynna zupa znana jest również pod inną nazwą. Niektórzy mówią na nią "zupa pływające wyspy". Potrawa była przygotowywana na wyjątkowe okazje jak np. Boże Ciało lub imieniny.
Receptura sprzed lat
Jeden z pierwszych przepisów na zupę nic opublikowano w Kurierze Szczecińskim w 1955 roku. Poniżej przypominamy Wam ten niezapomniany przepis! Nie mamy wątpliwości, że zachwyci wielu smakoszy.
Chociaż wiele dań rodem z PRL-u cieszy się dziś sporą popularnością, to niestety zupy nic na próżno szukać w barach i restaurajach. Tym bardziej warto zapoznać się z przepisem i "pokazać" to danie kolejnemu pokoleniu!
Przepis na zupę nic z 1955 roku
Lista produktów:
15 dag ryżu
3 razy tyle mleka, ile ryżu
3 żółtka
6 dag cukru
wanilia
3 białka
1 i 1/4 litra mleka
Sposób wykonania:
Na początek musimy przebrać ryż, a następnie rozkleić go na brzegu płyty. W tym czasie powinniśmy również zagotować mleko, a następnie łyżka po łyżce nakładać na nie pianę z białek.
Następnie musimy oddzielić mleko od piany, wymieszać je z ubitymi z cukrem żółtkami i dodać ryż. Zupę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest idealnym pomysłem na słodki deser!
[EMBED-19]
Sposób przyrządzenia tej potrawy znajdziecie również na kanale na You Tube Babcia Basia Gotuje.
Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na inne kultowe dania m.in. makaron z truskawkami oraz pieczone ziemniaki "jak z ogniska".
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: super express
undefined