Przepis na te pierogi mam od koleżanki. Do farszu używam tylko 2 składników, smakuje obłędnie
Dobrych pierogów mało kto odmówi. Znajoma opowiedziała mi ostatnio o szybkim przepisie na danie z nadzieniem zrobionym z zaledwie dwóch łatwo dostępnych produktów. Zrobiłam dla moich bliskich i byli zachwyceni. Z przyjemnością dzielę się tym przepisem.
Proste pierogi z kiełbasą
Przygotowanie sycącego posiłku nie musi zając całego popołudnia. Choć pierogi wymagają nieco pracy, wersję z szybkim farszem z kiełbasy i cebuli zrobicie nadzwyczaj szybko. Wszyscy domownicy będą nimi zachwyceni.
Składniki:
- podwójna porcja ciasta na pierogi z tego przepisu
- 2 spore cebule
- 500-600 g kiełbasy np. czosnkowej
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz wedle uznania
Ogromną zaletą tego dania jest możliwość zmiany jego charakteru. Wystarczy tylko zmienić wykorzystywaną kiełbasę lub cebulę i uzyskamy inny posiłek. Za każdym razem jest prosto. Sprawdźcie sami, czytając dostępną w dalszej części artykułu instrukcję.
Jak zrobić smaczne pierogi? Wykorzystajcie kiełbasę i cebulę
Przygotowanie zaczynam od posiekania cebuli i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym oleju. W międzyczasie kroję kiełbasę w niewielką kostkę. Wrzucam ją na patelnię, gdy cebula już zmięknie. Smażę całość, na koniec doprawiając farsz solą i pieprzem wedle uznania.
Niewielkie ilości ostudzonego nadzienia umieszczam w wyciętych z ciasta krążkach i dokładnie zlepiam ich brzegi , formując zgrabne pierogi. Gotuję je w osolonym wrzątku przez 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia wyrobu na powierzchnię.
Jak podawać pierogi z kiełbasą?
Najlepszym dodatkiem do tego dania będzie karmelizowana cebula . Jeśli wolicie, możecie ją po prostu zrumienić albo zastąpić gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym doprawionym odrobiną pieprzu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite pierogi. Szczególnie polecamy znakomite ruskie z tofu zamiast twarogu . Być może skuszą was też słodkie pierogi z makiem — smakują nie tylko do święta.