Mieszam 2 składniki, lepię kluski i wrzucam do wrzątku. Wystarczy dodać skwarki i pyszny obiad gotowy
Czy są tu smakosze klusek? Jeśli tak, to polecam przepis na pyszne kluski. Jednak nie będą to kluski kładzione ani kluski śląskie. Przedstawiam wam recepturę na przygotowanie klusek kudłatych. Ta potrawa budzi kulinarną sympatię dzięki swojej nazwie, ale też zachwyca smakiem.
Kluski kudłate, czyli jakie?
W Polsce klusek mamy pod dostatkiem. Robimy kluski kładzione, kluski lane i kopytka. Przygotowujemy też kluski śląskie i kluski czarne. Jednak czy ktoś z was próbował klusek kudłatych? Nazwa tej potrawy wywołuje uśmiech na twarzy. Jednak warto zaznaczyć, że też znakomicie smakuje. Swoją nazwę te kluski zawdzięczają nierównej strukturze, która jest jakby kudłata.
Kluski kudłate robimy w bardzo prosty sposób. Mieszamy dwa składniki, a potem lądują one we wrzątku. W moim domu stały się kulinarnym hitem. Dzięki kluskom kudłatym możemy przygotować prosty i zarazem smaczny obiad. Polecam przepis na znakomite kluski kudłate.
Co roku jesienią piekę to ciasto ze śliwkami. Smakuje obłędnie i zawsze się udaje, robię je w chwilęJak zrobić kluski kudłate?
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na sito. Następnie po 5 minutach porządnie odciskamy. Starte ziemniaki kładziemy do miski, a odciśnięte płyny przelewamy do innej miski. Skrobie, która została na dnie miski, dodajemy do startych ziemniaków.
Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Na podwójnie złożoną gazę lub ściereczkę nakładamy po dwie łyżki masy i odciskamy. Formujemy kulki i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy 25 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Kluski kudłate, czyli prosty i smaczny obiad
Kluski wyjmujemy na ręcznik papierowy, by je odsączyć. Kluski kudłate możemy podać ze skwarkami. Dzięki temu zrobimy prosty i bardzo szybki obiad. Te kluski będą też pasowały do mięs i sosów.
U mnie w domu każdy zajada się tymi kluskami. Są smaczne i sycące. Ich zaletą jest też wyjątkowa łatwość w przygotowaniu. Mieszamy dwa składniki i obiad gotowy. Wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kluski kładzione. Polecaliśmy też przepis na kluski rodem z Wielkopolski.