Smakosze.pl Przepisy Przepis na te przetwory mam od cioci ze Śląska. Modra kapusta z tym dodatkiem nie ma sobie równych
Fot. Shutter/Wirestock Creators

Przepis na te przetwory mam od cioci ze Śląska. Modra kapusta z tym dodatkiem nie ma sobie równych

17 września 2024

Modra kapusta to danie z czerwonej odmiany tego warzywa, charakterystyczne dla kuchni śląskiej. Jak przystało na tradycyjną potrawę, ma ono wiele wydań. W tym prezentuje się niezwykle apetycznie.

Czerwona kapusta do obiadu

Modry to staropolskie określenie barwy niebieskiej lub turkusowej. Podobny kolor daje barwnik z czerwonej kapusty, dlatego na Śląsku potrawę z tego warzywa określa się właśnie jako modrą kapustę . W przeciwieństwie do wielkopolskiego dania o tej nazwie, ale nieco innym charakterze, śląska modra kapusta jest gotowana już poszatkowana, a następnie podsmażona doprawiona octem.

W porównaniu do typowego przepisu, ta modra kapusta jest nieco bardziej słodka. Odpowiada za to dodatek jabłek . W dalszym ciągu jednak nadaje się ona świetnie do obiadu , a także do zawekowania. Dzięki przygotowaniu przetworów, zimą zawsze pod ręką mamy doskonałą surówkę.

czerwona kapusta

Największy błąd podczas pieczenia piersi z kaczki. To dlatego jest twarda

Czerwona kapusta do słoików

Tradycyjna śląska modra kapusta podawana jest często w klasycznym zestawieniu z roladą i kluskami. Jadać można ją jednak w dowolnych zestawieniach – nikt tego nie sprawdza! Czasem zawiera też podsmażony boczek , jednak w naszym przepisie go nie ma.

Składniki

  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg twardych, kwaśnych jabłek
  • ½ kg cebuli
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 40 g soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Liście laurowe, ziele angielskie

Modra kapusta na zimę

Cebulę drobno siekamy. Zalewamy wrzątkiem, by ją pokrył, a następnie odcedzamy. Kapustę szatkujemy. Jabłka ścieramy na tarce o grubych okach.

Pozostałe składniki łączymy w garnku. Dolewamy szklankę wody. Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, dodajemy kapustę i cebulę.

Kapustę z cebulą gotujemy przez ok. 15 minut , aż warzywo będzie miękkie. Następnie dodajemy jabłka. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

Kapustę odstawiamy do lekkiego przestudzenia . Następnie przekładamy ją do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut we wrzącej kąpieli i studzimy na blacie, dnem do góry, aż przetwory osiągną temperaturę pokojową.

Wypróbuj też przepisy na krupnik z nietypowym dodatkiem i awanturkę jak z PRL-u .

modra kapusta na talerzyku

Nie wyrzucaj takich jabłek, weź je do kuchni i zrób nawóz. Tak wzmacniam kwiaty przed zimą
Lidl zamyka sklepy w Polsce. Wydano oświadczenie dla klientów
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy