Największy błąd podczas pieczenia piersi z kaczki. To dlatego jest twarda
Jak zapewnić pieczonemu mięsu odpowiednią miękkość i właściwą strukturę? Wszystko sprowadza się do odpowiedniej obróbki. Oto, jak zapewnić sobie, by pierś z kaczki była zawsze miękka i soczysta.
Dlaczego pierś z kaczki jest twarda
Problem nadmiernie twardych pieczonych mięs nie dotyczy oczywiście wyłącznie kaczki. Jednak wiele obiadów, które jadamy na co dzień, rozwiązuje ten problem w inny sposób. Mięso podzielone na małe porcje, jak rozbite kotlety czy kostka jak na gulasz, są znacznie łatwiejsze w obróbce. A pierś kurczaka, nawet pieczona w całości, jest przeważnie dostatecznie miękka, by wybaczyć problemy z obróbką.
Pierś z kaczki już taka wyrozumiała nie jest. Dlatego może sięgamy po nią nie dość często, a szkoda, bo to pyszne, a przy tym zdrowe mięso. Odpowiednio upieczona jest wykwintnym obiadem zarówno od święta, jak i na co dzień.
Nie wyrzucaj takich jabłek, weź je do kuchni i zrób nawóz. Tak wzmacniam kwiaty przed zimąTego błędu unikaj, a kaczka będzie idealna
Błędy w pieczeniu, które popełniamy najczęściej, to zazwyczaj zbyt wysoka, zbyt niska temperatura pieczenia lub przedłużający się czas obróbki mięsa. Wszystko to sprowadza się do jednej zasady pieczenia większych kawałków mięsa (także grubych steków). Otóż chcemy uzyskać odpowiednio wysoką temperaturę w środku bez przesuszania mięsa z zewnątrz.
Dla piersi z kaczki temperatura wewnętrzna to gdzieś między 60 a 60 stopni Celsjusza, w zależności od tego, jak dobrze wypieczone ma być mięso. Piekarnik pozwoli nam dojść do tej temperatury stopniowo, jeśli tylko ustawimy odpowiedni poziom temperatury. Kiedy będzie zbyt niska – potrzebujemy na tyle dużo czasu, że mięso wyschnie i będzie twarde. Zbyt wysoka opiecze mięso z wierzchu, zanim ta wierzchnia część odda swoją temperaturę środkowi.
Przed pieczeniem warto obsmażyć mięso na patelni
Dlatego mięso takie jak pierś z kaczki piec należy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed wstawieniem do piekarnika najlepiej jednak kaczkę obsmażyć, by zamknąć jej pory i przygotować na pieczenie. Skórę na piersi nacinamy w kratkę. Rozgrzewając piekarnik, jednocześnie mocno rozgrzewamy patelnię.
Przyprawioną (solą, pieprzem, majerankiem itp.) pierś układamy skórą do dołu na dobrze rozgrzanej patelni lekko wysmarowanej masłem klarowanym. Smażymy ją przez 4-5 minut, a następnie przewracamy na drugą stronę. Tak smażymy przez kolejne 3 minuty.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut. Najlepiej posłużyć się sondą termiczną, wbijając szpikulec w środek piersi i wyjmując mięso z piekarnika, kiedy osiągnie temperaturę ok. 64 stopni. Po wyjęciu pierś powinna też odpocząć przez ok. 10 minut, by płyny wewnątrz rozeszły się między włóknami. Wtedy mięso z pewnością będzie miękkie.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki na słodko i awanturkę jak z PRL-u.