Awanturka jak z PRL. Kanapki nigdy nie będą nudne
Wszyscy tęsknią za smakami sprzed lat. Pasta awanturka z całą pewnością do nich należy. Choć zapomniana wciąż jest bardzo smaczna i warto przypomnieć smak tego przysmaku nawet dzisiaj. Przepis jest banalny, a smak zachwyci każdego.
Zapomniana pasta awanturka
Pasta awanturka w PRL-u była nieodłącznym przysmakiem na popularnych wtedy prywatkach. W połączeniu z pieczywem smakuje wyśmienicie. Czas przypomnieć sobie ten smak sprzed lat i przygotować tę pastę. Udało nam się znaleźć oryginalny przepis, z którym przygotujesz pastę, jak przed laty.
Podana z pieczywem sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Równie dobrze możesz przygotować je imprezę z przyjaciółmi, a będą zdumieni, skąd wytrzasnęłaś zapomniany przepis. O tym, jak ją zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Wlej do mięsa zaraz po przesmażeniu. Wieprzowina w gulaszu będzie idealnie miękkaPasta z prostych składników
Zaczekaj chwilę. Zanim dowiesz się, jak przygotować przysmak, musisz dowiedzieć się także, z jakich składników ją zrobisz. Potrzebnych produktów nie ma wiele, a w dodatku kosztują tyle, co nic. Zerknij na listę poniżej i zobacz, co będzie ci potrzebne. Zdjęcie główne pochodzi z kanału Obżarciuch na YouTube.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 1 puszka szprotek
- 1 pęczek szczypioru
- pieprz
- słodka papryka
- ogórek konserwowy
Pasta awanturka - przepis
Przygotowanie pasty rozpocznij od umieszczenia twarogu w misce. Dodaj odsączone z tłuszczu sardynki. Za pomocą widelca rozetrzyj składniki na jednolitą masę. Całość przypraw pieprzem oraz solą.
Szczypior dokładnie umyj, a następnie drobno go posiekaj i wsyp do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową pastę nakładaj na kromki chleba, a wierch udekoruj pokrojonym ogórkiem konserwowym.