Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Awanturka jak z PRL. Kanapki nigdy nie będą nudne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.09.2024 06:00

Awanturka jak z PRL. Kanapki nigdy nie będą nudne

pasta na kanapkach
Fot. YouTube/Obżarciuch

Wszyscy tęsknią za smakami sprzed lat. Pasta awanturka z całą pewnością do nich należy. Choć zapomniana wciąż jest bardzo smaczna i warto przypomnieć smak tego przysmaku nawet dzisiaj. Przepis jest banalny, a smak zachwyci każdego. 

Zapomniana pasta awanturka

Pasta awanturka w PRL-u była nieodłącznym przysmakiem na popularnych wtedy prywatkach. W połączeniu z pieczywem smakuje wyśmienicie. Czas przypomnieć sobie ten smak sprzed lat i przygotować tę pastę. Udało nam się znaleźć oryginalny przepis, z którym przygotujesz pastę, jak przed laty. 

Podana z pieczywem sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Równie dobrze możesz przygotować je imprezę z przyjaciółmi, a będą zdumieni, skąd wytrzasnęłaś zapomniany przepis. O tym, jak ją zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu. 

twaróg.jpg
Fot. Canva/ArxOnt
Wlej do mięsa zaraz po przesmażeniu. Wieprzowina w gulaszu będzie idealnie miękka

Pasta z prostych składników

Zaczekaj chwilę. Zanim dowiesz się, jak przygotować przysmak, musisz dowiedzieć się także, z jakich składników ją zrobisz. Potrzebnych produktów nie ma wiele, a w dodatku kosztują tyle, co nic. Zerknij na listę poniżej i zobacz, co będzie ci potrzebne. Zdjęcie główne pochodzi z kanału Obżarciuch na YouTube.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 1 puszka szprotek
  • 1 pęczek szczypioru 
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ogórek konserwowy

Pasta awanturka - przepis

Przygotowanie pasty rozpocznij od umieszczenia twarogu w misce. Dodaj odsączone z tłuszczu sardynki. Za pomocą widelca rozetrzyj składniki na jednolitą masę. Całość przypraw pieprzem oraz solą. 

Szczypior dokładnie umyj, a następnie drobno go posiekaj i wsyp do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową pastę nakładaj na kromki chleba, a wierch udekoruj pokrojonym ogórkiem konserwowym

pasta wanrutka.jpg
Fot. Canva/ratnamer