Przepis siostry Anastazji na świąteczne uszka z fasolą
Jesteśmy przyzwyczajeni, że pływające w czerwonym barszczu uszka wypełnione są farszem z grzybów lub kapusty i grzybów. Siostra Anastazja opracowała własną recepturę, w której do farszu dodaje się fasolę. Takie uszka zachwycają swoją kremową konsystencją, a także delikatniejszym smakiem. Niżej pokazujemy jak zrobić je krok po kroku.
Uszka na Wigilię Bożego Narodzenia są obowiązkowym elementem - w wielu domach to często od nich oraz talerza czerwonego barszczu zaczyna się biesiadowanie. Niektórzy mogą być jednak znudzeni corocznym jedzeniem dokładnie takiej samej potrawy, dlatego siostra Anastazja przygotowała alternatywę.
Do poniższych uszek nie używa się ani grama kiszonej kapusty, a zamiast niej do grzybów dodaje się fasolę jaś. Dzięki niej farsz ma gładką i delikatną strukturę, która wspaniale komponuje się z intensywnym w smaku czerwonym barszczem.
Przepis na uszka z fasolą siostry Anastazji
Składniki:
-
500 g mąki
-
1 jajko
-
275 ml ciepłej wody
-
1/4 szkl. mleka
-
pół łyżeczki soli
Farsz:
-
150 g fasoli
-
1 cebula
-
5 suszonych grzybów
-
1 łyżka bułki tartej
-
olej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od zrobienia ciasta. Do miski przesiej mąkę, wsyp odrobinę soli i stopniowo zalewaj ją ciepłą wodą, cały czas mieszając. Po zagnieceniu rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawaj z niego kwadraty o boku 3-4 cm.
Fasole oraz grzyby namocz przez noc w zimnej wodzie, następnie zmieniając wodę jedynie w fasoli, ugotuj je do miękkości. Odcedź je po ugotowaniu, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Na każdą porcję ciasta połóż niewielką ilość farszu i zlep brzegi. Ściągnij boki uszek do siebie, formując kształt trójkąta. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić uszka według Magdy Gessler. Ten tekst zdradza przepis na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów.
Źródło zdjęcia: canva/kwasny221, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujenacodzien.blogspot.com