Smakosze.pl Przepisy Przepis siostry Anastazji na świąteczne uszka z fasolą
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/Karolina Grabowska, Pexels

Przepis siostry Anastazji na świąteczne uszka z fasolą

22 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jesteśmy przyzwyczajeni, że pływające w czerwonym barszczu uszka wypełnione są farszem z grzybów lub kapusty i grzybów. Siostra Anastazja opracowała własną recepturę, w której do farszu dodaje się fasolę. Takie uszka zachwycają swoją kremową konsystencją, a także delikatniejszym smakiem. Niżej pokazujemy jak zrobić je krok po kroku.

Uszka na Wigilię Bożego Narodzenia są obowiązkowym elementem - w wielu domach to często od nich oraz talerza czerwonego barszczu zaczyna się biesiadowanie. Niektórzy mogą być jednak znudzeni corocznym jedzeniem dokładnie takiej samej potrawy, dlatego siostra Anastazja przygotowała alternatywę.

Do poniższych uszek nie używa się ani grama kiszonej kapusty, a zamiast niej do grzybów dodaje się fasolę jaś. Dzięki niej farsz ma gładką i delikatną strukturę, która wspaniale komponuje się z intensywnym w smaku czerwonym barszczem.

Przepis na uszka z fasolą siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 1 jajko

  • 275 ml ciepłej wody

  • 1/4 szkl. mleka

  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 150 g fasoli

  • 1 cebula

  • 5 suszonych grzybów

  • 1 łyżka bułki tartej

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od zrobienia ciasta. Do miski przesiej mąkę, wsyp odrobinę soli i stopniowo zalewaj ją ciepłą wodą, cały czas mieszając. Po zagnieceniu rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawaj z niego kwadraty o boku 3-4 cm.

Fasole oraz grzyby namocz przez noc w zimnej wodzie, następnie zmieniając wodę jedynie w fasoli, ugotuj je do miękkości. Odcedź je po ugotowaniu, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać.

Na każdą porcję ciasta połóż niewielką ilość farszu i zlep brzegi. Ściągnij boki uszek do siebie, formując kształt trójkąta. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić uszka według Magdy Gessler. Ten tekst zdradza przepis na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów.

Barszcz z uszkami

Źródło zdjęcia: canva/kwasny221, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujenacodzien.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy