Kapitalne i tanie kotlety z kiszonej kapusty Tomasza Strzelczyka
Znudziły wam się schabowe i mielone? Wypróbujcie przepis na wyśmienite kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków. Sycący i aromatyczny rarytas przyrządzony według receptury Tomasza Strzelczyka na długo pozostanie w waszej pamięci.
Kiszona kapusta jest bardzo zdrowym produktem, po który warto często sięgać. Z dodatkiem ziemniaków smakuje wyśmienicie. Tomasz Strzelczyk z tych dwóch składników przyrządza wyborne kotlety, które posmakują każdemu. Skusicie się?
Przepis na kotlety z kapusty kiszonej Tomasz Strzelczyka
Składniki:
350 g kiszonej kapusty
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
1 jajo
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugniatamy je tłuczkiem i przekładamy do dużej miski. Kapustę odciskamy z płynu. Cebulę obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy warzywo. Gdy się zeszkli, dodajemy kapustę. Doprawiamy ją tymiankiem i pieprzem. Podsmażamy przez około 6 minut.
Zawartość patelni łączymy z ziemniakami. Wbijamy jajo, a następnie doprawiamy solą do smaku. Z masy formujemy z niej kulki, które następnie spłaszczamy w dłoniach.
Ponownie rozgrzewamy porcję oleju i smażymy kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Podajemy polane sosem. Idealnie będzie pasował grzybowy.
Wskazówka: jajo zastąp kleikiem z siemienia lnianego, a danie będzie wegańskie. Wystarczy zmieszać łyżkę mielonych ziaren z trzema łyżkami wody, aby uzyskać roślinny odpowiednik jaja kurzego.
Źródło zdjęcia: canva/rzoze19
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Zapraszamy na nasz Instagram