Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie
Pierogi ruskie są prostym daniem, które przygotujemy błyskawicznie w domowym zaciszu. Czasem jednak, mimo starań i dodaniu wszystkich składników, farsz jest rzadki i mało wyraźny w smaku. Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie?
Pierogi ruskie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierogi z aromatycznym farszem z gotowanych ziemniaków i sera, polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Farsz na pierogi ruskie wymaga jednak kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce. Dzięki temu ma bardziej zwartą konsystencję, która potrafi przyprawić o zachwyt.
Chłodzenie farszu na pierogi jest kluczowe dla jego konsystencji i smaku. Do farszu potrzebujemy również ziemniaków gotowanych i twarogu. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu, wykorzystajmy je, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.
Do farszu na pierogi ruskie dodajmy także dużą cebulę, którą wcześniej zeszklijmy na sporej ilości masła. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i to właśnie on sprawia, że farsz nie jest suchy. Nie zamieniajmy również masła na olej, cebula zeszklona na maśle smakuje najlepiej.
Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Zawsze pamiętaj o odpowiednim schłodzeniu farszu
Farsz na pierogi ruskie przygotujesz bardzo szybko z kilku prostych składników, jednak nie tylko one odpowiadają za smak i odpowiednią konsystencję.
Gotowy, doprawiony farsz wstaw do lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem pierogów. Farsz będzie wtedy bardziej zwarty, ponieważ nabierze odpowiedniej konsystencji. Chłodzenie farszu jest więc kluczowe dla jego smaku i konsystencji.
Przepis na farsz na pierogi ruskie, wychodzi za każdym razem
Składniki:
600 g ziemniaków
300 g twarogu półtłustego
jajko
duża cebula
sól, pieprz
pół kostki masła
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź, odparuj i odstaw. Na maśle zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulkę. Zimne ziemniaki wymieszaj z twarogiem i zmiel w maszynce do mięsa.
Do masy dodaj podsmażoną cebulkę z tłuszczem, dokładnie wymieszaj, dopraw solą pieprzem, wbij jajko, ponownie wymieszaj. Farsz wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj ciasto na pierogi według przepisu z 1910 roku, ciasto jest elastyczne i delikatne. Dowiedz się również, jak najlepiej mrozić pierogi, żeby były smaczne i się nie sklejały.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty
Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza
Kalarepa w śmietanie po staropolsku. Idealna przekąska na lato
Źródło: lasuch-na-diecie