Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.07.2022 17:52

Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie

Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie
canva/woyzzeck

Pierogi ruskie są prostym daniem, które przygotujemy błyskawicznie w domowym zaciszu. Czasem jednak, mimo starań i dodaniu wszystkich składników, farsz jest rzadki i mało wyraźny w smaku. Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie?

Pierogi ruskie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierogi z aromatycznym farszem z gotowanych ziemniaków i sera, polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Farsz na pierogi ruskie wymaga jednak kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce. Dzięki temu ma bardziej zwartą konsystencję, która potrafi przyprawić o zachwyt.

Chłodzenie farszu na pierogi jest kluczowe dla jego konsystencji i smaku. Do farszu potrzebujemy również ziemniaków gotowanych i twarogu. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu, wykorzystajmy je, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.

Do farszu na pierogi ruskie dodajmy także dużą cebulę, którą wcześniej zeszklijmy na sporej ilości masła. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i to właśnie on sprawia, że farsz nie jest suchy. Nie zamieniajmy również masła na olej, cebula zeszklona na maśle smakuje najlepiej.

Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Zawsze pamiętaj o odpowiednim schłodzeniu farszu

Farsz na pierogi ruskie przygotujesz bardzo szybko z kilku prostych składników, jednak nie tylko one odpowiadają za smak i odpowiednią konsystencję.

Gotowy, doprawiony farsz wstaw do lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem pierogów. Farsz będzie wtedy bardziej zwarty, ponieważ nabierze odpowiedniej konsystencji. Chłodzenie farszu jest więc kluczowe dla jego smaku i konsystencji.

Przepis na farsz na pierogi ruskie, wychodzi za każdym razem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków

  • 300 g twarogu półtłustego

  • jajko

  • duża cebula

  • sól, pieprz

  • pół kostki masła

Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź, odparuj i odstaw. Na maśle zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulkę. Zimne ziemniaki wymieszaj z twarogiem i zmiel w maszynce do mięsa.

Do masy dodaj podsmażoną cebulkę z tłuszczem, dokładnie wymieszaj, dopraw solą pieprzem, wbij jajko, ponownie wymieszaj. Farsz wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przygotuj ciasto na pierogi według przepisu z 1910 roku, ciasto jest elastyczne i delikatne. Dowiedz się również, jak najlepiej mrozić pierogi, żeby były smaczne i się nie sklejały.

Pierogi ruskie
canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lasuch-na-diecie