Przestałam rozbijać mięso na kotlety schabowe. Zrobione tym sposobem smakują mi dużo bardziej
Kotlety schabowe warto od czasu do czasu urozmaicić. Z tą myślą sięgnęłam po nowy przepis i przetestowałam wersję niewymagającą rozbijania mięsa. Efekty przyjemnie zaskoczyły całą moją rodzinę. Chętnie będę wracać do tej metody.
Koniec z nudnymi kotletami schabowymi
Klasyczne dania kuchni polskiej czasem pojawiają się w moim domu. Jednak niespecjalnie przepadam za żmudnym procesem rozbijania mięsa na kotlety i obtaczania ich w jajku oraz bułce. Z tego powodu więc dość rzadko wybór pada na kotlety schabowe.
Tym razem udało mi się jednak znaleźć prosty przepis, w którym oprócz wieprzowiny wykorzystałam też warzywa zalegające w lodówce i w szafkach. Tak podane mięso smakowało wybitnie. Danie wyszło delikatne i wprost rozpływało się w ustach. Nie mogę się doczekać, aż znowu je zrobię.
Przepis na siekane kotlety schabowe
Jeśli, podobnie jak ja, nie lubicie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, postawicie na prosty pomysł na siekane kotlety schabowe z serem żółtym, marchewką i cebulką. Są lekkie, bo piecze się je w piekarniku, a smaku jest w nich co niemiara.
Składniki:
- 700 g schabu
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 40 g majonezu
- 1 duże jajko
- 80 g sera żółtego
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 30 g majonezu
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy
Wielu składników nie potrzeba, by zrobić kotlety schabowe zadaniem mojej rodziny lepsze niż klasyczne z najbardziej nawet chrupiąca panierką. Zerknijcie na zamieszczoną poniżej instrukcję wykonania i spróbujcie.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Jak zrobić wybitne kotlety schabowe? Postaw na wersję siekaną
Zaczynam od umycia i obrania marchewki. Ścieram ją na tarce o większych oczkach i wrzucam do miski. Dodaję posiekaną cebulę oraz schab, który również bardzo drobno kroję.
Teraz w misce umieszczam jeszcze starty na tarce ser żółty, majonez, musztardę, jajko i mąkę ziemniaczaną. Mieszam i doprawiam papryką oraz solą i pieprzem. Masę wyrabiam i formuję z niej spłaszczone kotlety wielkości dłoni.
Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, uprzednio pergamin pokrywając cienką warstwą oleju rzepakowego. Takie działanie zapobiegnie przywieraniu dania. Piekę je przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podać siekane kotlety schabowe?
W daniu już jest trochę warzyw, ale warto skusić się jeszcze na surówkę z kapusty czy proste buraczki zasmażane jak u babci . Do tego kasza lub ziemniaki z koperkiem i pyszny domowy obiad będzie gotowy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety schabowe. Sprawdźcie przepis na pyszną wersję marynowaną w piwie . Być może skusi was też wyśmienity schab w sosie własnym z aromatycznymi pieczarkami .