Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na schab dostałam od znajomego kucharza. Co roku podaję go na obiad na Wszystkich Świętych
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.10.2023 14:25

Ten przepis na schab dostałam od znajomego kucharza. Co roku podaję go na obiad na Wszystkich Świętych

schab
YouTube/@mojedomowejedzenie

Schab daje nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy zrobić z niego kotlety schabowe, pieczeń, czy schab duszony. Jednak ja przyrządzam to mięso według receptury od znajomego kucharza. Polecam ten sposób, bo schab w sosie jest niezwykle miękki i rozpływa się w ustach. 

Przyrządź soczysty schab na rodzinny obiad

Schab jest pełen smaku i możemy z niego przyrządzić wiele potraw. Zwykle robimy kotlety schabowe, dusimy go, lub robimy smaczne roladki. Każdy ma własny sposób na przygotowanie tego mięsa. Ja postanowiłam skorzystać ze sposobu znajomego kucharza na schab.

Mięso wychodzi doskonałe i soczyste. Przyrządzam je w aromatycznym sosie z pieczarkami i przyprawami. Taki obiad podaję na Wszystkich Świętych. Polecam ten przepis, bo schab wychodzi znakomity. Przyrządźcie go w swojej kuchni. 

schab
YouTube/@mojedomowejedzenie
Są już pierwsze doniesienia o tegorocznych cenach karpia. Jeszcze nigdy nie było takiej sytuacji

Jak zrobić schab w sosie z pieczarkami?

Składniki:

  • ½ kg schabu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 pieczarek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ¾ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • przyprawa do mięsa mielonego

Schab kroimy w cienkie plastry i przekładamy do miski. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 3 godziny. Podsmażamy cebulę, czosnek i pieczarki na patelni. Po 3 godzinach schab przyprawiamy.  

Plastry schabu obtaczamy w mące i smażymy po 3 minuty z każdej strony na patelni. Do wystudzonych pieczarek wlewamy kremówkę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim schab.

Podaj pyszny schab w sosie własnym z pieczarkami

Teraz na schab wlewamy sos z pieczarkami. Dokładnie mieszamy i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i mięso wstawiamy na około 75 minut. Po tym czasie schab w sosie własnym i z pieczarkami możemy podawać z ziemniakami.

Mięso jest mięciutkie i soczyste. Sos bardzo aromatyczny i sprawia, że mięso rozpływa się w ustach. Polecam to znakomite danie na rodzinny obiad. Domownicy i goście będą zachwyceni smakiem tej potrawy. Pisaliśmy o schabie zapiekanym z ziemniakami. Radziliśmy, jak zrobić smaczne kotlety słoneczne. 

schab
YouTube/@mojedomowejedzenie

Źródło: YouTube/@mojedomowejedzenie