Z 3 prostych składników zrobiłam hitowe ciasto z internetu. Rezultat nie pozostawił żadnych wątpliwości
W internecie natrafiłam na banalnie prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Zakładał użycie jedynie 3 składników i kilkanaście minut pracy w kuchni. Mimo wątpliwości postanowiłam wypróbować ten deser w swojej własnej kuchni. Tego, co z niego wyszło zupełnie się nie spodziewałam.
Czy ciasto bez pieczenia znalezione w sieci miało szanse wyjść dobre?
Wierzycie we wszystkie magiczne przepisy, które znajdziecie w internecie? Wśród nich jest wiele takich, które pozostawiają wiele do życzenia. Z drugiej strony wśród nich można znaleźć prawdziwe perełki. Nie byłam pewna, do której kategorii zalicza się ciasto znalezione przeze mnie.
Ciasta bez pieczenia są bardzo popularną formą deserów. Najczęściej są proste do wykonania i zawsze się udają. Dyskusyjne pozostaje to, czy odpowiadać nam będzie smak i konsystencja poszczególnych słodkości. Chcecie wiedzieć jak było z moim ciastem? Zapraszam do dalszej lektury.
To najprostszy przepis na sernik, jaki znam. Nie pęka, nie opada i zawsze się udajeJakie składniki były mi potrzebne do ciasta bez pieczenia?
Znalezione przeze mnie ciasto bez pieczenia wymagało zaledwie 3 składników. Do jego przyrządzenia nie potrzebowałam niczego innego Wiele przepisów reklamuje się znikomą ilością produktów, podczas gdy w treści samej receptury ich ilość rośnie dwu a nawet trzykrotnie. W tym przypadku było zupełnie inaczej.
Moje ciasto bez pieczenia miało powstać na bazie ciasta francuskiego. Do tego potrzebowałam 1 puszki masy kajmakowej. Trzecim składnikiem był serek śmietankowy. Z uwagi na dość mało precyzyjne określenie zdecydowałam się na twaróg do sernika z wiaderka.
Przygotowanie ciasta bez pieczenia na pewno było dość tanie. Płat ciasta francuskiego kosztował mnie 4,49 złotych. Za puszkę kajmaku zapłaciłam 6,99 złotych, za wiaderko twarogu 8,29 złotych (z czego do samego przepisu potrzebowałam jedynie połowy). Całe zakupy na ciasto wyniosły więc ok. 20 złotych.
Zrobienie tego ciasta bez pieczenia było banalnie łatwe
Po przyjściu do domu przystąpiłam do przyrządzenia mojego ciasta. W pierwszej kolejności musiałam podpiec ciasto francuskie. Choć sprawiło to, że ciasto wymagało mimo nazwy użycia piekarnika, jest to zupełnie co innego, niż zrobienie od zera biszkoptu czy ciasta drożdżowego. Płat podzieliłam na 3 równe części i podgrzewałam przez ok. 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, każdy z kawałków rozdzieliłam na 2 części. Dzięki temu uzyskałam 6 płatów ciasta francuskiego. Od tego momentu zrobienie ciasto poszło błyskawicznie. Zaczęłam mieć co do mojego deseru całkiem poważne oczekiwania.
Pozostało mi przygotować krem do przełożenia ciasta. Do osobnego naczynia przełożyłam twaróg razem z masą krówkową. Po zmiksowaniu tych składników masa do przełożenia była gotowa. Starannie smarowałam nią każdy arkusz ciasta, tworząc jego kolejne piętra.
Po złożeniu ciasta posmarowałam resztkami masy także jego boki i brzegi. Wierzch przyprószyłam fragmentami ciasta francuskiego, które odpadły wcześniej od całości. Ciasto prezentowało się bardzo apetycznie, do sprawdzenia pozostał jeszcze jego smak. Chcecie wiedzieć, czy okazało się takim hitem, jak twierdzono w internecie? Koniecznie doczytajcie ten tekst do końca.
Degustacja ciasta bez pieczenia, czyli czy było warto?
Większość deserów bez pieczenia wymaga długiego leżakowania w lodówce. To ciasto jest gotowe do pałaszowania niemal od razu po przygotowaniu. Opcja jest więc szybka, w sam raz na niespodziewane odwiedziny lub do zrobienia na ostatnią chwilę. Dowiedzmy się jednak, czy jego smak idzie w parze z imponującym wyglądem.
Muszę przyznać, że smak ciasta bardzo pozytywie mnie zaskoczył. Kwaskowaty twaróg idealnie komponuje się ze słodkim kajmakiem. Dzięki temu nie ma możliwości, abyśmy zasłodzili się po 1 czy 2 łyżeczkach tego specjału. Biorąc pod uwagę prostotę wykonania, ten deser jest naprawdę godny polecenia.
Choć ciasto jest bardzo smaczne od razu po zrobieniu, dobrze jest mu dać odpocząć nieco w lodówce. Dzięki temu masa dobrze przeniknie warstwy ciasta francuskiego, a całość dobrze się przegryzie. Razem z mężem zajadaliśmy się nim ze smakiem przez 2 dni. Z całą pewnością jeszcze nie raz chętnie wrócę do tego przepisu.
Czy coś bym zmieniła w przepisie na ciasto bez pieczenia? Można by mu nadać nieco chrupkości, np. za pomocą posiekanych orzechów włożonych między poszczególne warstwy. I bez nich jednak ten deser jest stanowczo godny polecenia. Zdecydowanie zachęcam, abyście spróbowali go zrobić w swoich domach. Szczegółowy przepis na to ciasto znajdziecie w tym artykule. Sprawdźcie, czy proste ciasto z gruszką, które znalazłam w internecie, było równie smaczne.