Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak
Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem to kultowa przekąska. Racuchy będą o wiele smaczniejsze, kiedy zamiast mleka dodamy do nich kefir. Poznaj przepis na puszyste i delikatne racuchy na kefirze, lepszych nie jadłeś.
Racuchy na kefirze to przysmak mojego dzieciństwa. Lekkie jak chmurka, o smaku jabłek i wanilii były moim ulubionym podwieczorkiem i często do nich wracam. Do racuchów dodaję czasem szczyptę cynamonu i kardamonu. Doświadczona kucharka podzieliła się swoim przepisem. Jej receptura nie ma sobie równych.
Przyprawy korzenne nadadzą racuchom charakteru i korzennej nuty. Uwielbiam ich smak zwłaszcza zimą. Latem natomiast wolę lżejszą wersję z wanilią i cukrem pudrem. Racuchy z kefirem są wyśmienite także na obiad w upalne dni, kiedy nie mam ochoty na ciężkie dania z mięsem.
Starte jabłka do racuchów z kefirem należy dokładnie odcisnąć z soku. im więcej soku, tym więcej mąki trzeba dodać, a wtedy placuszki nie będą tak delikatne i smaczne. Doświadczona kucharka podpowiada, że ciasto na racuchy musi mieć idealną konsystencję, nie może być ani za gęste, ani za rzadkie. Dzięki kefirowi bardzo łatwo osiągniesz pożądany efekt.
Przepis na racuchy na kefirze
Składniki:
-
400 ml kefiru
-
2 jabłka
-
2 jajka
-
300 g mąki pszennej
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
-
szczypta soli
-
cukier puder do podania
-
szczypta cynamonu i kardamonu do smaku (opcjonalnie)
Jak zrobić puszyste racuchy na kefirze?
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie odciśnij z nadmiaru soku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, oddziel białka od żółtek.
Mąkę z proszkiem wsyp do miski, żółtka wymieszaj z kefirem i cukrem i dodaj do mąki, wymieszaj, następnie dodaj jabłka . Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.
Racuchy smaż partiami na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż puszyste placuszki nabiorą złotego koloru. Racuchy przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.
Genialną przekąską z jabłek są również cynamonki . Bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem jabłkowo- cynamonowym rozpływają się w ustach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultową surówkę Coleslaw z KFC zrobisz z łatwością w domowym zaciszu. Bije na głowę wszystkie inne
-
Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem
-
Proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych
Źródło: Swojskie jedzonko na kanale YouTube