Smakosze.pl
surówka Coleslaw

canva/Ockra

Kultową surówkę Coleslaw z KFC zrobisz z łatwością w domowym zaciszu. Bije na głowę wszystkie inne

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiesz, że kultową surówkę Coleslaw z KFC zrobisz z łatwością w domowym zaciszu? Na dodatek z pospolitych składników i w prosty sposób. Ta surówka bije na głowę wszystkie inne. Jej smak doskonale bowiem komponuje się z przeróżnymi daniami obiadowymi.

Surówkę Coleslaw znamy przede wszystkim z restauracji KFC. Serwują ją tam do swoich dań i trzeba przyznać, że jest bardzo smaczna. Zachwyca soczystością i wyraźnym smakiem. Wiele osób próbuje odtworzyć jej smak, jednak z różnym powodzeniem. Poniższy przepis wydaje się bardzo trafiony. Przekonajcie się o tym sami.

lody

Proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na surówkę Coleslaw jak z KFC

Składniki:

  • pół główki białej kapusty

  • pół marchewki

  • pół cebuli

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki maślanki

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżeczki cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki Coleslaw

Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.  Warzywa wsyp do salaterki.

Na sos majonez połącz z maślanką i mlekiem. Dodaj cukier puder, sok z cytryny i ocet, dokładnie wymieszaj.

Przygotowany sos dodaj do warzyw. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, by jej smaki dobrze się poprzenikały.

Wskazówka:

Do surówki możesz też dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Zielenina doda surówce orzeźwiającego smaku i apetyczniejszego wyglądu.  

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z kalarepy, a także na surówkę z pora.

marchewka

canva/marylooo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >