Pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Tani patent na wyjątkowy obiad
Mamy dla was tani patent na wyjątkowy obiad. Są nim pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Nic się nie zmarnuje, a wy przygotujecie wyjątkowe, smaczne danie. Rozgniećcie tylko ugotowane warzywa, wzbogaćcie je o kilka dodatków, uformujcie kotlety i usmażcie na oleju.
Rosół dość często gości na naszych stołach, bo jest smaczny i dość prosty do zrobienia. Inna sprawa, że zwykle nie mamy pomysłu na to, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. To pierwsze niektórzy jeszcze zjadają, a warzywa przerabiają na sałatkę jarzynową.
Z całą pewnością nie można pozwolić, by tak smaczne kąski się zmarnowały. Jeśli więc nie wiecie, co zrobić z gotowanymi warzywami z rosołu, mamy doskonałą propozycję. Przygotujcie z nich pyszne, lekkie kotlety. Oto przepis.
Jak zrobić kotlety z warzyw z rosołu?
Składniki:
-
ugotowane warzywa z rosołu, np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, cebula
-
1 jajko
-
4-5 łyżek tartej bułki
-
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
-
2 łyżki mąki
-
natka pietruszki lub koperek
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie warzywnych kotletów
Warzywa z rosołu umieść w misce i lekko rozgnieć je widelcem. Nie powinna powstać gładka papka, lecz raczej małe grudki. Jeśli jakieś warzywo ma włókna, wyrzuć je.
Do warzyw dodaj jajko, tartą bułkę, śmietanę, mąkę i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszaj warzywną masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje gęstej, lepkiej masy i kładź ją na patelnię lekko spłaszczając. Smaż kotlety, aż będą z obu stron rumiane.
Kotlety zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z ryżem i sosem czosnkowym. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet z warzyw po rosole , a także na pastę z warzyw z rosołu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
-
Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
-
Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
Źródło: aniagotuje