Smakosze.pl Przepisy Pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Tani patent na wyjątkowy obiad
canva/Nikolay_Donetsk

Pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Tani patent na wyjątkowy obiad

31 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was tani patent na wyjątkowy obiad. Są nim pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Nic się nie zmarnuje, a wy przygotujecie wyjątkowe, smaczne danie. Rozgniećcie tylko ugotowane warzywa, wzbogaćcie je o kilka dodatków, uformujcie kotlety i usmażcie na oleju.

Rosół dość często gości na naszych stołach, bo jest smaczny i dość prosty do zrobienia. Inna sprawa, że zwykle nie mamy pomysłu na to, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. To pierwsze niektórzy jeszcze zjadają, a warzywa przerabiają na sałatkę jarzynową.

Z całą pewnością nie można pozwolić, by tak smaczne kąski się zmarnowały. Jeśli więc nie wiecie, co zrobić z gotowanymi warzywami z rosołu, mamy doskonałą propozycję. Przygotujcie z nich pyszne, lekkie kotlety. Oto przepis.

Jak zrobić kotlety z warzyw z rosołu?

Składniki:

  • ugotowane warzywa z rosołu, np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, cebula

  • 1 jajko

  • 4-5 łyżek tartej bułki

  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

  • 2 łyżki mąki

  • natka pietruszki lub koperek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie warzywnych kotletów

Warzywa z rosołu umieść w misce i lekko rozgnieć je widelcem. Nie powinna powstać gładka papka, lecz raczej małe grudki. Jeśli jakieś warzywo ma włókna, wyrzuć je.

Do warzyw dodaj jajko, tartą bułkę, śmietanę, mąkę i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszaj warzywną masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje gęstej, lepkiej masy i kładź ją na patelnię lekko spłaszczając. Smaż kotlety, aż będą z obu stron rumiane.

Kotlety zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z ryżem i sosem czosnkowym. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet z warzyw po rosole , a także na pastę z warzyw z rosołu .

rosół
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy