Smakosze.pl Przepisy Robiliście już racuchy na śmietanie? Wsypcie do nich łyżeczkę boskiej przyprawy. Nie trzeba szarlotki
canva/manyakotic

Robiliście już racuchy na śmietanie? Wsypcie do nich łyżeczkę boskiej przyprawy. Nie trzeba szarlotki

2 grudnia 2022

Kto z Was nie przepada za racuchami? Dziś proponujemy przygotować je na śmietanie, z odrobiną mielonego cynamonu. Przyprawa doskonale podkreśli smak dodanych jabłek i sprawi, że szybka potrawa będzie smakować prawie jak szarlotka. Sprawdzi się w roli podwieczorku lub słodkiej kolacji.

Lekkie i aromatyczne placki na słodko, czyli dobrze znane racuchy, przygotujecie, dodając do ciasta śmietanę i cynamon. Dwa tanie składniki sprawią, że konsystencja ciasta będzie znakomita, a szarlotkowy zapach skusi nawet najbardziej wybrednych. Warto skosztować tak przyjemnej w odbiorze wersji rarytasu.

Przepis na znakomite racuchy na śmietanie

Składniki:

  • 3 jabłka

  • 2/3 szklanki śmietany

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić racuchy na śmietanie? Dodając cynamon, uzyskamy znakomite efekty

Śmietanę miksujemy z jajkami cukrem. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy, a na koniec doprawiamy cynamonem. Gotową masę odstawiamy, by chwilę odpoczęła.

W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Owoce wrzucamy do ciasta, mieszamy i smażymy racuchy z obu stron, aż się zrumienią. Deser podajemy z ulubionym dżemem lub serkiem waniliowym.

Wskazówka: jeśli macie patelnię do jaj sadzonych warto ją tutaj wykorzystać. Smażenie w dołkach sprawi, że uzyskane placki będą miały idealny kształt.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na słodkie placki. Polecamy smaczne i sycące syrniki . Być może też skuszą was proste i zdrowe placki z banana z dodatkiem płatków owsianych.

Racuchy na śmietanie są świetne
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy