Robię naleśniki tylko z tego owocu. Wychodzą po prostu idealne
Naleśniki lubi chyba każdy. Słodki deser z dodatkiem banana jest tak prosty w przygotowaniu, że nawet dzieci sobie z tym radzą. Smakuje lepiej niż jakikolwiek inna wersja. Musicie spróbować.
Wyśmienite naleśniki zrobicie z banana
Dojrzałego banana można przemienić w wiele smacznych deserów. Jeśli jeszcze nie próbowaliście dodawać tego owocu do naleśników, polecam spróbować. Takie słodkie śniadanie pojawia się w moim domu bardzo często. Szybko znika z talerzy.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 4 duże jaja
- 750 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Kilka prostych składników pozwoli wam wyczarować znakomity słodki posiłek, który syci na długo. Jak go zrobić? Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak usmażyć pyszne naleśniki? Potrzebny będzie banan
Zaczynam od obrania owoców ze skórki i rozgniecenia ich na papkę przy pomocy widelca. W misce umieszczam jajka i cukier. Miksuję je, a następnie wlewam mleko.
Wsypuję też przesiana przez sito mąkę pszenną. Na koniec wrzucam masę bananową i delikatnie solę ciasto. Dokładnie łączę składniki. Na patelni rozgrzewam olej.
Chochlą wylewam masę i formuję cienkiego naleśnika. Smażę, aż się zezłoci z obu stron , po czym przenoszę na talerz. Czynności powtarzam z pozostałą ilością ciasta.
Jak podać naleśniki z bananem?
Złociste i słodkie ciasto świetnie komponuje się z innymi owocowymi wyrobami , białym serkiem lub masłem orzechowym . Możecie też posmarować jego wnętrze kremem czekoladowym .
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dżemy idealne do naleśników z bananem. Spróbujcie koniecznie rarytasu z cukinii o cytrynowej nucie . Być może spodoba wam się też prosty dżem z czarnej porzeczki .