Smakosze.pl Przepisy Robisz śledzie z cebulą? Dorzuć jeszcze 2 składniki, a otrzymasz prawdziwy rarytas
Canva /Yana Gayvoronskaya

Robisz śledzie z cebulą? Dorzuć jeszcze 2 składniki, a otrzymasz prawdziwy rarytas

22 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Różnorodność sposobów na przygotowanie śledzi nie przestaje zadziwiać. Nasza dzisiejsza propozycja wyraźnie jednak wyróżnia się spośród innych przepisów. Do tradycyjnego śledzia z cebulką zdecydowaliśmy się dodać rodzynki oraz apetyczny sos pomidorowy. Smak potrawy jest doskonale zbalansowany.

Śledzie z rodzynkami i sosem pomidorowym mogą być niemałym zaskoczeniem. Idealnie balansują w sobie smak słony, słodki oraz kwaśny. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Apetyczne śledzie wedle tego przepisu najlepiej przygotować na dzień poprzedzający ich podanie.

Przepis na śledzie z rodzynkami i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych

  • 2-3 cebule

  • spora garść rodzynek

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka cukru

  • odrobina soku z cytryny

  • 1/4 szklanki oleju

Jak przygotować obłędne śledzie na święta?

Śledzie włóż do miski i zalej zimną wodą . Namaczaj od 30 do 90 minut, w zależności od Twoich preferencji . Następnie filety osusz i pokrój na mniejsze kawałki o szerokości ok. 2 cm .

Cebulę do śledzi drobno posiekaj . Rodzynki przełóż do miski i zalej wrzątkiem . Pozostaw do namoczenia, aż nieco zmiękną .

W niewielkim garnku rozgrzej olej . Na gorący tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i podsmażaj ją do zeszklenia . Następnie dodaj do niej koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, cukier, oraz namoczone i odsączone z wody rodzynki . Przygotowany sos wystudź.

W szklanym naczyniu układaj kolejne warstwy potrawy . Partie śledzi przekładaj przygotowanym sosem pomidorowym z cebulką i rodzynkami . Śledzie wstaw pod przykryciem do lodówki .

Aromatyczne śledzie ziołowe to prawdziwy świąteczny hit . Sprawdź, jak idealnie można przyrządzić śledzie z dodatkiem leśnych grzybów .

rodzynki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy