Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2022 14:50

Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz

Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz
canva/Ilia Nesolenyi

Śledzie z cebulą i olejem są tradycyjną potrawą przygotowywaną na Wigilię i Boże Narodzenie. Śledzie będą o wiele smaczniejsze, kiedy dodasz do nich aromatyczne przyprawy, jak ziele angielskie, liście laurowe i gałązkę świeżego rozmarynu.

Przed przygotowaniem śledzi z cebulą i olejem, koniecznie namocz filety w mleku i wstaw do lodówki na całą noc. Filety śledziowe zawierają sporą ilość soli. Mleko skutecznie złagodzi ich smak, wzmocni kolor i sprawi, że będą pachnieć mniej intensywnie.

Śledzie z cebulą i olejem zalej dobrej jakości tłuszczem. Gorąco polecam olej rzepakowy lub olej lniany. W kultowej potrawie nie może oczywiście zabraknąć przypraw. Oprócz ziela angielskiego, liści laurowych i rozmarynu, koniecznie dodaj cukier i ocet jabłkowy. Przyprawy wzmocnią smak całej potrawy.

Do przygotowania śledzi z cebulą i olejem wykorzystuję cebulę czerwoną, ponieważ jest łagodniejsza. Możesz zamienić ją na zwykłą cebulę. Wtedy wzmocnisz smak potrawy. Gotowe filety śledziowe przełóż do szklanego słoika i wstaw do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie będą najsmaczniejsze.

Śledzie z cebulą i olejem. Sekretem smaku są aromatyczne przyprawy

Składniki:

  • 10 solonych filetów śledziowych

  • mleko

  • 2 czerwone cebule

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub lnianego

  • 2 łyżeczki cukru pudru

Jak przyrządzić najlepsze śledzie z cebulą i olejem?

Śledzie opłucz i przełóż do miski. Zalej mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia filety dokładnie osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz, pokrój w kostkę lub krążki i przełóż do miski.

Wsyp cukier, wlej 2 łyżki oleju i ocet i dokładnie wymieszaj. Pokrojone śledzie wymieszaj z cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość włóż do słoika, włóż gałązkę rozmarynu i zalej olejem. Słoik zakręć i wstaw do lodówki na 48 godzin.

Na święta przygotuj również sałatę jarzynową z filetami śledziowymi. Szukasz pomysłu na filety? Przygotuj je w niecodzienny sposób- tu poznasz przepis na śledzie imbirowe w sosie orzechowym.

śledzie
canva/Ilia Nesolenyi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: