Rośnie u nas na potęgę, a Polacy w ogóle go nie znają. Ten owoc to eliksir zdrowia

Jedna z odmian jagody ma tyle właściwości odżywczych, że koniecznie musisz dodać ją do swojej diety. Ten mało znany owoc rośnie nawet w Polsce, dlatego warto poszukać go w dobrze zaopatrzonych sklepach. Korzyści z jego spożywania jest więcej, niż mogłoby się wydawać.
Jagoda o niespotykanym kształcie
Polska jest jednym z największych producentów owoców w Unii Europejskiej. W ubiegłych latach nasi rolnicy, co roku dostarczyli od 3,9 mln ton do 5,4 mln ton. Wśród jabłek, śliwek i borówek znalazła się także jagoda kamczacka. To właśnie ten owoc powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Ma ogrom zalet, dzięki którym zyskał miano – eliksirem życia.
Jagoda kamczacka w porównaniu do tej, którą można zebrać w lesie, wyróżnia się podłużnym kształtem i kolorem o głębokiej, fioletowej barwie. Co ciekawe, owoc pochodzi z Azji, ale jak potwierdzają liczne uprawy, można hodować ją także w domu. Dlaczego ten owoc jest aż także wartościowy?

Jagoda kamczacka – właściwości
Wbrew pozorom jagoda, jagodzie nierówna. Ta z odmiany kamczackiej jest najlepsza, ponieważ zawiera sporą ilość błonnika i metabolitów. W składzie znajduje się także sporo witaminy C, a także pierwiastków, takich jak: fosfor, wapń, żelazo, potas i magnez. To jednak nie koniec zalet.
Dalsza część tekstu pod filmem.
W owocu sporo jest także polifenoli oraz antyoksydantów. Te składniki sprawiają, że spożywanie owocu, faktycznie może przedłużyć życie. Wszystko dlatego, że substancje przeciwdziałają starzeniu, przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo, a podobno nawet i przeciwnowotworowo. Korzyści jest więc cała masa.

Jak poprawnie spożywać jagodę kamczacką?
Tę odmianę jagody można spożywać dowolnie, a sposobów jest mnóstwo. Mimo wszystko warto poznać sposoby najzdrowsze, aby owoc dostarczył wszystkie cenne składniki. Dlatego warto dodać ją do owsianki, a nawet połączyć z jogurtem naturalnym. Trzeba jednak pamiętać, aby zawsze dokładnie myć zakupione owoce, aby nie narazić się na przykre dolegliwości trawienne.
Jagoda kamczacka może być także składnikiem przetworów. Sprawdzi się jako składnik dżemów, konfitury, soki, a także win oraz nalewek. W wypadku dwóch, ostatnich warto zachować umiar.
Choć jagoda najlepiej smakuje na świeżo, można ją także zamrozić. Dzięki temu zachowa się jej smak, świeżość, a przede wszystkim zawsze będzie pod ręką.
Sprawdź, czego nigdy nie dodawać do sernika oraz jakich ziemniaków lepiej unikać.






































