Przepis na rosół z programu Makłowicza bije na głowę wszystkie inne. Warto skorzystać z 2 cennych wskazówek
Rosół to już nasz klasyk, który znany jest na całym świecie. Chętnie jedzą go przyjezdni, którzy w trakcie pobytu w Polsce próbują nasze flagowe potrawy. Rosół kojarzy się również z klasycznym, domowym obiadem i smakiem dzieciństwa. To doskonała propozycja na pyszny obiad, ale i zdrowotną miksturę, która szybko postawi nas na nogi. Makłowicz podzielił się swoim przepisem oraz cenną wskazówką, dzięki której uzyskamy idealny w smaku rosół.
Rosół to prozdrowotna pozycja w menu
Rosół to znana wszystkim niezagęszczana zupa , która jest wywarem mięsno-warzywnym. Przyrządzamy go z wykorzystaniem drobiu, a ewentualnie wołowiny czy baraniny . Rosół podawany jest najczęściej z makaronem typu nitki, wstążkami lub z kluskami, a nawet z ziemniakami. To zupa, która z uwagi na obecność mięsa i wartościowych odżywczo warzyw ma prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim bardzo dobrze rozgrzewa , ale i wspiera naszą odporność . Radzi sobie również ze stanami osłabienia czy pierwszymi objawami choroby . Co więcej, rosół jest idealną bazą do wykonania innych zup z uwagi na formę wywaru, którą przybiera.
Przepis na rosół według Makłowicza
W swoim kulinarnym programie, Makłowicz podzielił się przepisem na idealny rosół. Zdradził również pewną, cenną wskazówkę , która sprawi, że kostki rosołowe będą zbędnym elementem w naszym przepisie. Jak się okazuje, tajemnicą idealnego smaku, jest długie gotowanie , co zapewni idealny smak warzyw oraz mięsa.
Składniki:
-
pół kury,
-
0,5 kg antrykotu wołowego,
-
2 l wody (może być więcej, by woda przysłoniła wszystkie składniki),
-
1 liść laurowy,
-
2 ziarnka ziela angielskiego,
-
3-4 marchewki,
-
1/2 selera,
-
por,
-
2 korzenie pietruszki,
-
1 cebula spalona na ogniu,
-
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania naszego mięsa na rosół. W pierwszej kolejności zalewamy je zimną wodą, co zagwarantuje przejście smaku do całej zupy.
Do mięsa zalanego zimną wodą dodajemy przyprawy : liść laurowy oraz ziele angielskie. Tak przygotowaną zupę gotujemy około godziny. W trakcie gotowania doglądamy zupę oraz ściągamy z niej pianę .
Do zupy dodajemy obrane i umyte warzywa, a dodatkowo cebulę, którą w pierwszej kolejności opalamy . Jak się okazuje, jest to cenna wskazówka, która wpływa na rewelacyjny smak całego dania.
Całość gotujemy przez następne 2 godziny i doprawiamy solą oraz pieprzem. W zależności od preferencji, możemy doprawić nasz rosół domową wegetą. Jest ona bardzo prosta do zrobienia.
Rosół najlepiej podawać z makaronem domowym lub kupnym w formie nitek. Gotowy rosół na talerzu przyozdabiamy kawałkiem pietruszki.