Rosół na obierkach z ziemniaków według przepisu Ewy Wachowicz
Obierki z ziemniaków stanowią duży procent odpadków, które codziennie produkowane są przez gospodarstwa domowe. Nie warto ich jednak wyrzucać, gdyż można zrobić przy ich pomocy pyszny bulion. Przepis na wywar zaprezentowała Ewa Wachowicz, a niżej zdradzamy cały krok po kroku.
Ziemniaki najczęściej obiera się bezpośrednio nad koszem na śmieci, aby ułatwić sobie sprzątanie. Znane osobistości, takie jak Ewa Wachowicz, zachęcają jednak do zbierania ich, ponieważ cały czas mają dużą wartość kulinarną.
Na ich bazie można bowiem ugotować pyszny i esencjonalny wywar warzywny, który w smaku bardzo przypomina klasyczny rosół. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć przyjemne nasycenie.
Przepis na rosół z obierków ziemniaków
Składniki:
obierki po 6 kartoflach
2 cebule
2 marchewki
ćwiartka selera
2 ząbki czosnku
gałązka lubczyku
pęczek natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz
Obierki przełóż na sitko i bardzo dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Marchew i selera umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. 1 cebulę opal nad palnikiem, drugą pokrój na ćwiartki. Ząbki czosnku obierz ze skórki i delikatnie zgnieć. Umieść je w garnku, zalej 1,5 l wody i zagotuj.
Do wody wsyp obierki, gałązkę lubczyku, sól oraz pieprz. Zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj przez godzinę. Po tym czasie przecedź wywar przez sitko, dopraw do smaku i podawaj z makaronem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na rosół z pieczonych warzyw.
Źródło zdjęcia: canva/NazariyKarkhut, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz