Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewająca zupa rybna na jesienne chłody. Wystarczy kilka podstawowych składników
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.11.2022 11:21

Rozgrzewająca zupa rybna na jesienne chłody. Wystarczy kilka podstawowych składników

zupa rybna
Canva / ElenaMedvedeva

Pyszna, sycąca i niecodzienna- taka właśnie jest proponowana przez nas rozgrzewająca zupa rybna. Jej przygotowanie nie wymaga wielu składników, a te, których potrzebuje nie zrujnują naszego portfela. Ta zupa to idealna propozycja na jesienne i zimowe chłody. Dodatek chilli oraz tartego imbiru skutecznie rozgrzewa i sprawia, że potrawa ma wyjątkowy, pikantny smak.

Sytości tej rozgrzewającej zupie rybnej nadaje nie tylko rybie mięso. Uczciwy dodatek tartego żółtego sera dba o odpowiednią kaloryczność oraz konsystencję dania. Do przygotowania zupy możesz użyć dowolnego fileta rybnego. Morski czy słodkowodny, świeży czy mrożony, każdy sprawdzi się idealnie.

Przepis na rozgrzewającą zupę rybną

Składniki:

  • 500 g filetu rybnego (jeśli używasz filetów mrożonych, rozmroź je przez przygotowaniem zupy)

  • 3 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka startego żółtego sera

  • łyżeczka płatków chilli

  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru lub imbiru w proszku

  • olej do smażenia

  • 1 liść laurowy

  • sok z połowy cytryny

  • sól i pieprz do smaku

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDN4Z0IsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Jak ugotować cudownie rozgrzewającą zupę rybną

Filety na rozgrzewającą zupę rybną oczyść i pokrój w kostkę. Skrop obficie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Czosnek obierz, cebulę obierz i drobno posiekaj.

Na rozgrzany na patelni olej wrzuć całe ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę. Podsmażaj do zrumienienia, a następnie usuń czosnek z patelni. Cebulę rozgarnij na boki patelni, a na powstałe wolne miejsce na środku wrzuć mięso na rozgrzewającą zupę rybną.

Filet rybny podsmażaj z cebulą przez 2-3 minuty, często mieszając. Następnie oprósz mięso solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i zalej całość 1 szklanką bulionu. Duś pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Z patelni usuń liść laurowy, a resztę składników na rozgrzewającą zupę rybną przełóż do garnka. Zalej całość pozostałym bulionem, a następnie dodaj krojone pomidory, płatki chilli, oraz imbir. Zawartość garnka zagotuj.

Do osobnej miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj do niej 2 łyżki rozgrzewającej zupy rybnej i dokładnie wymieszaj. Powstałą miksturę dodaj do garnka i ponownie doprowadź do wrzenia, często mieszając, aż zupa zgęstnieje. Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty.

Gotową rozgrzewającą zupę rybną rozlewaj do miseczek. Wierz dekoruj hojną porcją tartego sera. Pozostałą zupę w razie konieczności odgrzewaj bez zagotowywania zawartości garnka. Z rybnych specjałów proponujemy tę pieczoną na warzywach. Na chłodne wieczory idealnie sprawdzi się zupa czosnkowa.

Canva / oksanashyriaievaphotos
Canva / oksanashyriaievaphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: