Rozkoszny pokazał przepis na najlepszy sernik świata. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym wie
Znany z mediów społecznościowych autor przepisów kulinarnych zaprezentował autorski przepis na doskonały sernik baskijski. Z jego sposobem przyrządzisz go bardzo łatwo, a smak deseru zachwyci każdego. O jednej poradzie wiedzą tylko nieliczni.
Rozkoszny ze swoim kultowym przepisem
Rozkoszny to autor bloga, a także autor książek kucharskich, w których dzieli się autorskimi przepisami na różnego rodzaju dania oraz ciasta. Bloger swoje przepisy publikuje również w mediach społecznościowych. To właśnie na YouTube znaleźliśmy jego popisowy sposób na sernik baskijski.
Ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i doskonałym wyglądem. Najważniejsze jest jednak to, że sernik udaje się za każdym razem i jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Poznaj ten unikalny przepis, który jest umieszczony w dalszej części artykułu i zrób go nawet dzisiaj. W przepisie umieszczono także poradę dzięki, której ukrojony kawałek ciasta będzie idealny. Już nigdy nie zrobisz tej prostej czynności inaczej.
Sernik baskijski z kilku składników
Do przygotowania sernika z przepisu Rozkosznego nie potrzebujesz wielu składników. Najważniejszy jest oczywiście ser, ale i jak się okazuje również ciasteczka, które po z mieleniu stworzą spód ciasta. Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a w dodatku żadnego z nich nie pomijaj.
Składniki:
- 180 g dowolnych herbatników (mogą być nawet te z czekoladą na wierzchu)
- 3 łyżki masła
- 750 g serka typu Philadelphia
- 250 g jogurtu greckiego
- 250 g drobnoziarnistego cukru
- 6 jajek
- 400 ml śmietany 36%
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis na sernik baskijski
Przygotowanie zacznij od zblendowania herbatników na drobny pył. Wlej roztopione masło i wymieszaj składniki, tworząc jednolitą masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę z ciastek. Ubij ją za pomocą łyżki, aby stworzyć idealny spód. Piecz go w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 6 minut.
Ser, jogurt grecki oraz cukier umieść w misce. Za pomocą miksera utrzyj produkty na jednolitą masę. Wbij jajka i dodaj śmietanę, sól, ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż masę na wystudzony spód i równomiernie ją rozprowadź.
Sernik piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 240 stopni piekarniku. Wystudź ciasto, a potem umieść je w lodówce na 8 godzin. Sernik baskijski podawaj jako deser na zimno. Pamiętaj jednak, aby zawsze kroić sernik nożem zanurzonym przez 3-5 sekund we wrzątku. Tak zawsze robi Rozkoszny, dzięki czemu ciasto nie pokruszy się, a ukrojony kawałek będzie idealny. Sprawdź przepis na ciasto z wiśni oraz dowiedz się o nowych opłatach w sklepach spożywczych .