Smakosze.pl Przepisy Rozkoszny pokazał przepis na najlepszy sernik świata. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym wie
Fot. YouTube/Rozkoszny

Rozkoszny pokazał przepis na najlepszy sernik świata. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym wie

28 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znany z mediów społecznościowych autor przepisów kulinarnych zaprezentował autorski przepis na doskonały sernik baskijski. Z jego sposobem przyrządzisz go bardzo łatwo, a smak deseru zachwyci każdego. O jednej poradzie wiedzą tylko nieliczni.

Rozkoszny ze swoim kultowym przepisem

Rozkoszny to autor bloga, a także autor książek kucharskich, w których dzieli się autorskimi przepisami na różnego rodzaju dania oraz ciasta. Bloger swoje przepisy publikuje również w mediach społecznościowych. To właśnie na YouTube znaleźliśmy jego popisowy sposób na sernik baskijski.

Ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i doskonałym wyglądem. Najważniejsze jest jednak to, że sernik udaje się za każdym razem i jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Poznaj ten unikalny przepis, który jest umieszczony w dalszej części artykułu i zrób go nawet dzisiaj. W przepisie umieszczono także poradę dzięki, której ukrojony kawałek ciasta będzie idealny. Już nigdy nie zrobisz tej prostej czynności inaczej.

spód sernika.jpg
Fot. YouTube/Rozkoszny
Dosyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne

Sernik baskijski z kilku składników

Do przygotowania sernika z przepisu Rozkosznego nie potrzebujesz wielu składników. Najważniejszy jest oczywiście ser, ale i jak się okazuje również ciasteczka, które po z mieleniu stworzą spód ciasta. Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a w dodatku żadnego z nich nie pomijaj.

Składniki:

  • 180 g dowolnych herbatników (mogą być nawet te z czekoladą na wierzchu)
  • 3 łyżki masła
  • 750 g serka typu Philadelphia
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g drobnoziarnistego cukru
  • 6 jajek
  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis na sernik baskijski

Przygotowanie zacznij od zblendowania herbatników na drobny pył. Wlej roztopione masło i wymieszaj składniki, tworząc jednolitą masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę z ciastek. Ubij ją za pomocą łyżki, aby stworzyć idealny spód. Piecz go w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 6 minut.

Ser, jogurt grecki oraz cukier umieść w misce. Za pomocą miksera utrzyj produkty na jednolitą masę. Wbij jajka i dodaj śmietanę, sól, ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż masę na wystudzony spód i równomiernie ją rozprowadź.

Sernik piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 240 stopni piekarniku. Wystudź ciasto, a potem umieść je w lodówce na 8 godzin. Sernik baskijski podawaj jako deser na zimno. Pamiętaj jednak, aby zawsze kroić sernik nożem zanurzonym przez 3-5 sekund we wrzątku. Tak zawsze robi Rozkoszny, dzięki czemu ciasto nie pokruszy się, a ukrojony kawałek będzie idealny. Sprawdź przepis na ciasto z wiśni oraz dowiedz się o nowych opłatach w sklepach spożywczych .

masa serowa.jpg
Fot. YouTube/Rozkoszny
Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewie
Kupił schabowego od Gessler za 70 zł. Gdy spojrzał na mięso, od razu to zauważył
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy