To mój ulubiony przepis na ciasto z wiśniami. Jest tak dobre, że nikt nie kończy na jednym kawałku
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
Szukasz inspiracji na deser z sezonowymi owocami? Wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami, które jest tak dobre, że wszyscy proszą o dokładkę. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje chwilę. Upiecz je nawet dziś. Połączenie pysznych owoców z ciastem zachwyci każdego.
Ciasto z wiśniami doskonałe na deser
Na początku lipca zaczyna się sezon na wiśnie, więc to dobry powód aby zrobić z tych pysznych owoców nie tylko kompot, czy dżem, ale i ciasto. Na tyle zachwyci ono wielbicieli wszelkich słodkości, że poproszą cię nie tylko o dokładkę ale i o przepis.
Jeżeli przygotujesz je z tego przepisu, który znajduje się w dalszej części artykułu, cały proces będzie niezwykle łatwy i niezbyt czasochłonny. Kiedy tylko pojawią się wiśnie, zrób ciasto z ich dodatkiem i podaj na deser.
![cia sto w formie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/cia_sto_w_formie_844d50d3fb.jpg)
Smak dzięki wiśniom
Doskonały smak oraz słodycz ciasta bierze się przede wszystkim z wiśni. Pamiętaj o tym, aby kupić te świeże oraz dojrzałe, bo tylko wtedy ciasto będzie smakowało idealnie. Oprócz owoców potrzebne są także inne składniki. Umieszczono je na liście poniżej, więc sprawdź ją dokładnie i przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Becia gotujena YouTube, tam można znaleźć podobny przepis.
Składniki:
- 125 g masła
- 2 jajka
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 200 g wiśni
- kwasek cytrynowy
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka dowolnego kisielu
Przepis na ciasto z wiśniami
Miękkie masło przełóż do miski. Wbij jajka oraz dodaj śmietanę wraz z odrobiną kwasku cytrynowego. Wsyp cukier i utrzyj składniki za pomocą miksera. Do utartej masy wsyp proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę. Równomiernie ją rozprowadź. Umyte i wydrylowane wiśnie przełóż do miski. Dodaj do nich jogurt naturalny oraz kisiel. Wymieszaj składniki i przełóż je na wierzch ciasta. Piecz je w rozgrzanym do 165 stopni piekarniku przez około 40 minut. Przestudzone ciasto krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis na ciasto agrestowe oraz dowiedz się, jak właściwie pić wodę w upał.
![owoce na ciasto.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_na_ciasto_d30ee8b5be.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![kasa samoobsługowa](https://images.iberion.media/images/origin/kasa_c84e778ccf.jpg)
![placki z ziemniaków i Tomasz Strzelczyk](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_a320763644.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![makaron z pesto](https://images.iberion.media/images/origin/pesto_86a9e6dfdc.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_a6e00cf11b.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![lody jadogowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody_jagodowe_359cb9a7c1.jpg)
![delicje na blasze](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_ea6858bcba.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_75f5219f67.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![ciasto jabłecznik](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jablecznik_6d6fa0cb95.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)