Smakosze.pl Przepisy Ścieram na tarce i dodaję do klusek leniwych. Nigdy nie jadłem nic pyszniejszego
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Ścieram na tarce i dodaję do klusek leniwych. Nigdy nie jadłem nic pyszniejszego

13 maja 2024

Jedna drobna zmiana w przepisie na leniwe kluski pokazuje nowe oblicze tej potrawy. Nabierają one świeżości i ciekawego posmaku, nie tracąc nic z dotychczasowych walorów. Taka ich wersja idealnie pasuje do ciepłych wiosennych i letnich dni. Domyślasz się już, o jaki dodatek chodzi?

Słodko-kwaśne leniwe kluski

Zwane też leniwymi pierogami, te kluski na słodko to klasyka polskich podwieczorków. Przygotowane są z ciasta z twarogiem (czyli jakby pierogi , na których faszerowanie jesteśmy zbyt leniwi). Są jednak sposoby, by podkręcić ich smak w kierunku bardziej orzeźwiającego.

Jednym z ważnych, a często pomijanych kroków jest dodanie do pierogów kwasowości . W tym przepisie osiągamy to skórką startą z cytryny . Kwaśna, a jednocześnie lekko goryczkowa i wyraźnie cytrusowa w aromacie, doskonale uzupełni słodko, mączysty smak klusek.

leniwe na talerzu
fot. Canva
Rozbijam mięso z kurczaka i obtaczam w tej marynacie. To najlepszy przepis na kotlety, jaki znam

Skórka i sok z cytryny

Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy jeszcze przed przekrojeniem owocu. Najlepiej zetrzeć ją na tarce o najdrobniejszych okach . Następnie dobrze jest od razu przekroić i wycisnąć cytrynę, a potem dość szybko zużyć cały sok do lemoniady czy herbaty . Skórka jest naturalnym opakowaniem owocu i bez niej cytryna szybko się popsuje .

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • Skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 30 g cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Leniwe kluski ze skórką z cytryny

Twaróg rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy cukier waniliowy, sól i większość skórki z cytryny . Wyrabiamy z wybitym jajkiem na jednolitą masę.

Do masy twarogowej dodajemy porcjami mąkę, wyrabiając, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję. Nie może się kleić ani rozlatywać. Z gotowego ciasta formujemy wałki, a te kroimy na duże kluski o kształcie kopytek.

Leniwe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez trzy minuty od wypłynięcia . Podajemy ze zrumienioną bułką, którą można przyprawić łyżką soku z cytryny . Przed podaniem posypujemy też odrobiną świeżej skórki cytrynowej.

Wypróbuj też przepis na sok z czarnego bzu i nietypowy dodatek do ogórków małosolnych .

leniwe z cynamonem
fot. Canva
Sposób na miękkie masło podpatrzyłem u znajomej. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Moja mama pije to przed posiłkami i wygląda świetnie. Tylko w tym miesiącu schudła już 3 kg
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy