Smakosze.pl Przepisy Ścieram na tarce i dodaję do placków z cukinii. Wszyscy kręcili nosem, a teraz błagają o dokładki
Fot. Canva/peredniankina

Ścieram na tarce i dodaję do placków z cukinii. Wszyscy kręcili nosem, a teraz błagają o dokładki

18 sierpnia 2024

Latem często przyrządzam placki z cukinii. Jednak teraz zmodyfikowałam nieco przepis i dodaję do niego składnik, który znakomicie wpływa na smak dania. Placki z cukinii są jeszcze lepsze niż zwykle i cieszą się dużym powodzeniem.

Placki z cukinii z papierówką najlepsze

Latem często sięgam po cukinię . Dodaję ją do surówek, a nawet do kotletów mielonych. Jednak przeważnie robię z cukinii smaczne placki . Rodzinie zawsze smakowały, jednak mi czegoś w nich brakowało. Dlatego postanowiłam dodać trochę startej papierówki.

Wszyscy krytykowali mój pomysł, ale gdy spróbowali placków, to bardzo je sobie chwalili. Dzięki tej wyjątkowej odmianie jabłek danie zyskało delikatnie kwaskowy posmak. Można w nim też wyczuć nutkę słodyczy. Co tu dużo mówić. Placki z cukinii z papierówką są najlepsze.

placki
Fot. Canva/Tanya_F
Kroję schab i układam serki topione. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad

Jak zrobić placki z cukinii z papierówką?

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 4 jabłka papierówki
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od umycia cukinii i jabłek . Obierz je i powykrawaj gniazda nasienne. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, oprósz solą . Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij warzywo z nadmiaru soku.

Do cukinii dołóż starte jabłko, wbij jajko, wsyp mąkę i cukier. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj składniki . Placki z cukinii i papierówek smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Danie powinno mieć złoty kolor.

Placki z cukinii i jabłek, czyli pełnia smaku

Placki z cukinii i papierówek są pyszne i soczyste. Robi się je w mgnieniu oka i równie szybko znikają z talerzy . Dlatego nie zwlekaj i usmaż placki z cukinii z soczystą papierówką. Będzie nie tylko pysznie, ale szybko.

Takie smaczne danie podasz z musem jabłkowym lub twarożkiem. Będzie w sam raz na letni obiad lub kolację . Placki można wziąć do pracy lub na wycieczkę wakacyjną. Pisaliśmy o tym, jak przy pomocy igły przygotować pyszne ogórki. Polecaliśmy  też przepis na znakomitą marchewkę z słoika.

placki
Fot. Canva/Tatiana Malkova

Źródło: doradcasmaku.pl

W życiu nie pomyślałabym, że można zrobić pierogi z takim farszem. To warzywo podkręca ich smak
Wypróbowałam sos do makaronu od Makłowicza. Wydałam werdykt po 1 kęsie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy