Sernik krakowski według przepisu Magdy Gessler
Sernik krakowski jest smacznym tradycyjnym wypiekiem z bakaliami, który potrafi skraść niejedno serce. Charakterystyczny kształt i kratka zdobiąca jego wierzch, a nierzadko także lukier to inne wyróżniki tego deseru. Z przepisem Magdy Gessler na pewno się uda i uświetni nie jedno rodzinne spotkanie. Dzięki dodatkowi w postaci ubitych białek masa serowa będzie delikatna i bardziej puszysta.
Receptury Magdy Gessler cieszą się sporą popularnością. Z pewnością próbowaliście już makowca czy naleśników przygotowywanych jej sposobem. Tym razem zdradzamy, jak kulinarna celebrytka przyrządza tradycyjny sernik krakowski. Zróbcie go, a zachwytom nie będzie końca.
Przepis na sernik krakowski wprost od Magdy Gessler
Składniki ciasto:
-
300 g mąki
-
100 g cukru pudru
-
200 g zimnego masła
-
szczypta soli
-
3 żółtka: 2 sztuki dodajemy do ciasta, a jedno odkładamy do posmarowania kratki
Składniki masę serową:
-
800 g chudego sera
-
200 g cukru pudru
-
100 g masła
-
4 jajka
-
pół szklanki śmietany
-
2 łyżki budyniu waniliowego
-
miąższ z 1 laski wanilii
-
50 g rodzynek
-
50 g smażonej skórki pomarańczowej
-
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotowanie spodu:
Masło siekamy nożem i łączymy je sprawnie z mąką, cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, a następnie zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Rodzynki namaczamy we wrzątku. 2/3 schłodzonego ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 10 minut. Upieczony spód studzimy na kratce.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie:
Ser mielimy go trzykrotnie w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je wraz z cukrem. Stopniowo dodajemy je do sera, a następnie analogicznie postępujemy z masłem. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem w postaci proszku i sokiem z cytryny.
Całość ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do sera wraz z wanilią, odsączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Wszystko dokładnie łączymy i wylewamy na podpieczony spód.
Nieupieczone ciasto rozwałkujemy i kroimy na paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na masie serowej ozdobną kratkę, a następnie smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. studzimy przy uchylonych drzwiczkach, pozostawiając blachę w środku.
Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker