Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Patent Magdy Gessler na puszyste naleśniki

Patent Magdy Gessler na puszyste naleśniki

Naleśniki Magdy Gessler
canva/Pelagija; Pawel Wodzynski/East News

W każdym domu naleśniki przyrządza się nieco inaczej. Recepturę Magdy Gessler wyróżnia dodatek wody gazowanej. Dzięki niemu naleśniki wychodzą lekkie i puszyste. Gwiazda smaży je na maśle klarowanym, uzyskując tym samym wyjątkowy smak dania. Spróbujcie koniecznie. Ciasto nie zawiera cukru, więc możecie podać je z dowolnymi dodatkami.

Magda Gessler często zaskakuje i dzieli się patentami sprawiającymi, że potrawy zyskują wyjątkowego smaku i charakteru. Niedawno pisaliśmy o tym, jak gwiazda przyrządza placki ziemniaczane i zdradzaliśmy, z jakiego babcinego sposobu korzysta, robiąc pierogi. Tym razem dowiecie się jak uzyskać puszyste i lekkie niczym chmurka naleśniki. Wykorzystajcie poniższy przepis i cieszcie się ciastem tak delikatnym, jak nigdy wcześniej.

Przepis na puszyste naleśniki Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 jaja

  • 2 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki wody gazowanej

  • szczypta soli

  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Jaja wbijamy do miski i ubijamy je z dodatkiem soli. Dodajemy do nich przesianą przez sito mąkę, a następnie wlewamy połączoną z mlekiem wodę gazowaną. Przy pomocy trzepaczki lub miksera mieszamy składniki, aż powstanie jednolita masa.

Dobrze przyrządzone ciasto powinno spływać z łyżki, jednocześnie zostając na jej grzbiecie. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wylewamy na nią porcję ciasta. Podgrzewamy, aż naleśnik będzie rumiany z obu stron. Tak samo postępujemy z resztą masy.

Wskazówka: jeśli unikacie spożywania tłuszczy zwierzęcych, do smażenia możecie użyć oleju. Najlepiej sprawdzi się rzepakowy, który ma neutralny smak i jest bezpieczny do stosowania w temperaturach osiąganych na patelni.

Delikatne naleśniki z wodą gazowaną
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki wychodzą wyjątkowo puszyste i delikatne

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram