Patent Magdy Gessler na puszyste naleśniki
W każdym domu naleśniki przyrządza się nieco inaczej. Recepturę Magdy Gessler wyróżnia dodatek wody gazowanej. Dzięki niemu naleśniki wychodzą lekkie i puszyste. Gwiazda smaży je na maśle klarowanym, uzyskując tym samym wyjątkowy smak dania. Spróbujcie koniecznie. Ciasto nie zawiera cukru, więc możecie podać je z dowolnymi dodatkami.
Magda Gessler często zaskakuje i dzieli się patentami sprawiającymi, że potrawy zyskują wyjątkowego smaku i charakteru. Niedawno pisaliśmy o tym, jak gwiazda przyrządza placki ziemniaczane i zdradzaliśmy, z jakiego babcinego sposobu korzysta, robiąc pierogi. Tym razem dowiecie się jak uzyskać puszyste i lekkie niczym chmurka naleśniki. Wykorzystajcie poniższy przepis i cieszcie się ciastem tak delikatnym, jak nigdy wcześniej.
Przepis na puszyste naleśniki Magdy Gessler
Składniki:
1,5 szklanki mleka
2 jaja
2 szklanki mąki
1,5 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Jaja wbijamy do miski i ubijamy je z dodatkiem soli. Dodajemy do nich przesianą przez sito mąkę, a następnie wlewamy połączoną z mlekiem wodę gazowaną. Przy pomocy trzepaczki lub miksera mieszamy składniki, aż powstanie jednolita masa.
Dobrze przyrządzone ciasto powinno spływać z łyżki, jednocześnie zostając na jej grzbiecie. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wylewamy na nią porcję ciasta. Podgrzewamy, aż naleśnik będzie rumiany z obu stron. Tak samo postępujemy z resztą masy.
Wskazówka: jeśli unikacie spożywania tłuszczy zwierzęcych, do smażenia możecie użyć oleju. Najlepiej sprawdzi się rzepakowy, który ma neutralny smak i jest bezpieczny do stosowania w temperaturach osiąganych na patelni.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram