Smaruję chleb mięsem mielonym i wstawiam do piekarnika. W moim domu wszyscy uwielbiają tę przekąskę
Przekąska z chleba i mięsa mielonego syci na długo i nie wymaga wielu przygotowań. Dodatki są prosta, a smak urzeka od spróbowania. Moja rodzina zjada z prawdziwą przyjemnością.
Prosty chleb zapiekany z mięsem i serem
Nie wiecie co podać na kolację lub podwieczorek? Postawcie na prostą przekąskę na bazie chleba. Wystarczy położyć na nim farsz z mięsa mielonego i kilka dodatków. Po zapieczeniu smakuje fantastycznie.
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 150 g ulubionego sera żółtego
- 300 g mięsa mielonego
- 2 nieduże pomidory
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 ml wody gazowanej
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz w ilości do smaku
Wyżej wymienione składniki w mig przemienimy w ciepłą przekąskę. Jej wykonanie jest bardzo proste. Przekonajcie się sami, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.
Jak zrobić smaczne zapiekanki z mięsem mielonym?
Zaczynam od obrania cebuli i czosnku. Warzywa ścieram na tarce o małych oczkach i dodaję do mięsa mielonego. Wlewam też wodę i wsypuję przyprawy. Dokładnie wyrabiam. Chleb układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowaną masą smaruję pieczywo. Na wierzchu układam plastry pomidora, a całość posypuję startym na tarce serem żółtym. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
Jak podawać chleb z mięsem mielonym?
Przekąska najlepiej smakuje bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Warto ją polać sosem czosnkowym lub domowym ketchupem . Możecie też zaserwować do niej kiszonki np. kapustę po koreańsku .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne dodatki do chleba. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować kremową pastę jajeczną . Być może posmakuje wam również prosty i smaczny smalec z białej fasoli .