Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube N'Oven - Cake & Cookies

Idealny biszkopt zrobisz nawet bez piekarnika. Jest puszysty i zawsze się udaje, wystarczą 4 składniki

29 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biszkopt można przygotować nawet bez piekarnika. Potrzebna będzie odrobina sprytu, ale lista składników nie jest długa. Wychodzi tak lekki, jak nigdy wcześniej.

 

Biszkopt pieczony w prodiżu posmakuje każdemu

Do przygotowania delikatnego niczym chmurka biszkoptu użyjemy zaledwie trzech składników — mieszanki mąki i proszku do pieczenia, jaj oraz cukru. Przyda nam się też sprawny prodiż oraz tortownica i kratka o średnicach pozwalających na umieszczenie ich w urządzeniu.

  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lista składników na biszkopt nie jest długa, a wykonanie przebiega dość sprawnie. Szczegółową instrukcję wraz ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu. Efekt zachwyci nawet tradycjonalistów.

Ubijam jajka na biszkopt.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube N'Oven - Cake & Cookies
Kluski dziady

Te kluski są dziś praktycznie zapomniane. Na szczęście teściowa ma dobrą pamięć i dała mi przepis

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić biszkopt bez piekarnika? Przepis jest prosty

Zaczynam od dwukrotnego przesiania mąki i proszku do pieczenia przez sito o drobnym splocie. W osobnej misce umieszczam białko z jajek i ubijam je na sztywno.

Teraz stopniowo wmiksowuję cukier. Gdy słodzik całkowicie się rozpuści, porcjami dodaję żółtka i sprawnie łączę z pozostałymi składnikami. Na koniec partiami wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gładką masę przelewam do tortownicy o spodzie wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładam ją do rozgrzanego prodiża, ustawiając na kratce. Wyjmuję po około 35-40 minutach.

Jak podać biszkopt?

Smakołyk po ostudzeniu można zaserwować z bita śmietaną i świeżymi owocami. Może też stanowić bazę do domowego tortu np. o smaku Raffaello . Wtedy warto go dodatkowo nasączyć sokiem, alkoholem lub herbatą.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite ciasta bez pieczenia. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić efektownego galaretkowca na mleku . Być może skusi was też prosta szarlotka na herbatnikach .

Masę na biszkopt wylewam do tortownicy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube N'Oven - Cake & Cookies
ziemniak na widelcu

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią

CZYTAJ DALEJ
Ciasto z pojemnika po jajkach

Moja siostra nie wyrzuca pudełek po jajkach. Robi w nich pyszny deser, szkoda że wcześniej tego nie znałam

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >