Idealny biszkopt zrobisz nawet bez piekarnika. Jest puszysty i zawsze się udaje, wystarczą 4 składniki
Biszkopt można przygotować nawet bez piekarnika. Potrzebna będzie odrobina sprytu, ale lista składników nie jest długa. Wychodzi tak lekki, jak nigdy wcześniej.
Biszkopt pieczony w prodiżu posmakuje każdemu
Do przygotowania delikatnego niczym chmurka biszkoptu użyjemy zaledwie trzech składników — mieszanki mąki i proszku do pieczenia, jaj oraz cukru. Przyda nam się też sprawny prodiż oraz tortownica i kratka o średnicach pozwalających na umieszczenie ich w urządzeniu.
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lista składników na biszkopt nie jest długa, a wykonanie przebiega dość sprawnie. Szczegółową instrukcję wraz ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu. Efekt zachwyci nawet tradycjonalistów.
Te kluski są dziś praktycznie zapomniane. Na szczęście teściowa ma dobrą pamięć i dała mi przepisJak zrobić biszkopt bez piekarnika? Przepis jest prosty
Zaczynam od dwukrotnego przesiania mąki i proszku do pieczenia przez sito o drobnym splocie. W osobnej misce umieszczam białko z jajek i ubijam je na sztywno.
Teraz stopniowo wmiksowuję cukier. Gdy słodzik całkowicie się rozpuści, porcjami dodaję żółtka i sprawnie łączę z pozostałymi składnikami. Na koniec partiami wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gładką masę przelewam do tortownicy o spodzie wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładam ją do rozgrzanego prodiża, ustawiając na kratce. Wyjmuję po około 35-40 minutach.
Jak podać biszkopt?
Smakołyk po ostudzeniu można zaserwować z bita śmietaną i świeżymi owocami. Może też stanowić bazę do domowego tortu np. o smaku Raffaello. Wtedy warto go dodatkowo nasączyć sokiem, alkoholem lub herbatą.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite ciasta bez pieczenia. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić efektownego galaretkowca na mleku. Być może skusi was też prosta szarlotka na herbatnikach.