Smaruję nim ciasto francuskie i kładę na nim ugotowane jajka. Ten przepis zaskakuje każdego
Ciasto francuskie nie tylko na desery i szybkie przekąski. Spróbuj zrobić z niego to nietypowe danie, a jego wyborny smak zaskoczy każdego domownika. Przepis oraz przygotowanie jest banalnie proste, dlatego nie zwlekaj, tylko bierz się do roboty.
Szybkie danie z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to jeden z najbardziej uniwersalnych składników. Można przygotować z niego niemalże wszystko. Zaczynając od deserów przez przekąski, a nawet dania obiadowe, co udowadnia choćby przepis znajdujący się poniżej. W dodatku te dania robi się bardzo szybko. Nic więc dziwnego, że ciasto francuskie jest lubiane przez wszystkich.
Tym razem dowiesz się, jak zrobić danie na obiad , które zachwyci każdego. Robi się bananie łatwo i co najważniejsze szybko, więc to dobra opcja na zapracowanych.
Nie tylko ciasto francuskie
Najważniejszym składnikiem jest niewątpliwie ciasto francuskie. Najlepszym wyborem będzie to gotowe z rolki, zaoszczędzisz w ten sposób masę czasu. Nie byłoby ono jednak aż tak smaczne, gdyby nie pozostałe produkty na farsz. Jednym z nich są jajka, które należy ugotować na twardo. Oprócz tych składników potrzebujesz także pozostałych, które umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i przekonaj się sama, że dzięki nim obiad możesz przygotować za parę złotych. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału To dobrze smakuje!, znajdującym się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 4 jajka
- 100 g mrożonego szpinaku
- 100 g śmietany 18%
- sezam
- pieprz
- sól
Przepis na zaskakujące danie
Do garnka włóż zamrożony szpinak. Rozpuść go na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Trzy jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo. Ciasto francuskie rozłóż, a następnie przekrój je na pół.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż połowę ciasta, a następnie posmaruj je śmietaną. Pamiętaj jednak, aby nie smarować krawędzi ciasta, bo są one niezbędne do połączenia dwóch warstw ciasta. Na śmietanę nałóż szpinak i równomiernie go rozprowadź.
Jajka obierz i drobno pokrój. Następnie obsyp nimi szpinak. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki przykryj drugą warstwą ciasta i sklej jego krawędzie. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem i obsyp go sezamem. Danie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Po tym czasie krój je na kawałki i podawaj rodzinie. Na pewno będą zachwyceni. Sprawdź, z jakich liści zrobić wyjątkowy napar oraz jakie fantastyczne danie można zrobić z mięsa mielonego .