Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Ten, kto to wymyślił, zasługuje na medal
Oto przepis dla tych, którym znudziły się już wszystkie tradycyjne sposoby podawania mięsa mielonego. Składnik, który w nim wykorzystujemy – wafle – zupełnie nie kojarzy się obiadowo, a tym bardziej jako baza mięsnego dania. A jednak.
Mięso w waflach
Wafle tortowe to dalecy kuzyni – a może raczej potomkowie – gofrów. Podobnie jak one są przyozdobione kratką, lekko słodkawe w smaku i kojarzące się z deserami. Najchętniej przekładamy je kremową lub mleczną masą i jadamy w torcikach inspirowanych pischingerem.
Gofry jednak z roku na rok, także w Polsce, cieszą się coraz większą popularnością jako doskonała baza wytrawnych obiadów. Może więc tę ich cechę da się przenieść na zwykłe, niepozorne wafle? Spróbujmy.
Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennieWafelki z mielonym
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny TV. Jego autorzy proponują tam dodatkowe namaczanie wafli w rozbitym jajku z mlekiem. Lepszym pomysłem wydaje się jednak rzadka śmietanka.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 4 wafle tortowe
- 1 cebula
- 3-4 jajka
- 30 ml śmietanki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Nietypowy kotlet mielony
Mięso mielone mieszamy w misce z jednym jajkiem i drobno posiekaną cebulą, przyprawiając solą i pieprzem. Wyrobioną, jednolitą mięsną masę dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich dokładnie rozsmarowujemy na waflach. Arkusze waflowe składamy po dwa tak, by powstała „kanapka” i dzielimy na części – w kwadraty lub, jeśli wafle są okrągłe, w torcik.
W miseczce rozbijamy pozostałe jajka ze śmietanką, doprawiając solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki faszerowanych wafli dokładnie namaczamy w jajku i smażymy, odwracając, aż będą złociste z obu stron.
Z patelni przekładamy torciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po wyjęciu podajemy z ulubionym sosem.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe gołąbki i prostą zapiekankę na obiad.