Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Ten, kto to wymyślił, zasługuje na medal
![mięso na waflach](https://images.iberion.media/images/1920/mieso_mielone_d4a6f011ad.jpg)
Oto przepis dla tych, którym znudziły się już wszystkie tradycyjne sposoby podawania mięsa mielonego. Składnik, który w nim wykorzystujemy – wafle – zupełnie nie kojarzy się obiadowo, a tym bardziej jako baza mięsnego dania. A jednak.
Mięso w waflach
Wafle tortowe to dalecy kuzyni – a może raczej potomkowie – gofrów. Podobnie jak one są przyozdobione kratką, lekko słodkawe w smaku i kojarzące się z deserami. Najchętniej przekładamy je kremową lub mleczną masą i jadamy w torcikach inspirowanych pischingerem.
Gofry jednak z roku na rok, także w Polsce, cieszą się coraz większą popularnością jako doskonała baza wytrawnych obiadów. Może więc tę ich cechę da się przenieść na zwykłe, niepozorne wafle? Spróbujmy.
![dzielenie wafli mięsnych](https://images.iberion.media/images/origin/mieso3_23eaffa8f9.jpg)
Wafelki z mielonym
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny TV. Jego autorzy proponują tam dodatkowe namaczanie wafli w rozbitym jajku z mlekiem. Lepszym pomysłem wydaje się jednak rzadka śmietanka.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 4 wafle tortowe
- 1 cebula
- 3-4 jajka
- 30 ml śmietanki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Nietypowy kotlet mielony
Mięso mielone mieszamy w misce z jednym jajkiem i drobno posiekaną cebulą, przyprawiając solą i pieprzem. Wyrobioną, jednolitą mięsną masę dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich dokładnie rozsmarowujemy na waflach. Arkusze waflowe składamy po dwa tak, by powstała „kanapka” i dzielimy na części – w kwadraty lub, jeśli wafle są okrągłe, w torcik.
W miseczce rozbijamy pozostałe jajka ze śmietanką, doprawiając solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki faszerowanych wafli dokładnie namaczamy w jajku i smażymy, odwracając, aż będą złociste z obu stron.
Z patelni przekładamy torciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po wyjęciu podajemy z ulubionym sosem.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe gołąbki i prostą zapiekankę na obiad.
![pieczone wafle wieprzowe](https://images.iberion.media/images/origin/mieso2_2737f710db.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![pałki z kurczaka na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_e9b5c550ea.jpg)
![ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_malosolne_f8f3989cdd.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)