Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Ten, kto to wymyślił, zasługuje na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.05.2024 17:05

Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Ten, kto to wymyślił, zasługuje na medal

mięso na waflach
fot. youtube.com/smacznytv

Oto przepis dla tych, którym znudziły się już wszystkie tradycyjne sposoby podawania mięsa mielonego. Składnik, który w nim wykorzystujemy – wafle – zupełnie nie kojarzy się obiadowo, a tym bardziej jako baza mięsnego dania. A jednak.

Mięso w waflach

Wafle tortowe to dalecy kuzyni – a może raczej potomkowie – gofrów. Podobnie jak one są przyozdobione kratką, lekko słodkawe w smaku i kojarzące się z deserami. Najchętniej przekładamy je kremową lub mleczną masą i jadamy w torcikach inspirowanych pischingerem.

Gofry jednak z roku na rok, także w Polsce, cieszą się coraz większą popularnością jako doskonała baza wytrawnych obiadów. Może więc tę ich cechę da się przenieść na zwykłe, niepozorne wafle? Spróbujmy.

dzielenie wafli mięsnych
fot. youtube.com/smacznytv
Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie

Wafelki z mielonym

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny TV. Jego autorzy proponują tam dodatkowe namaczanie wafli w rozbitym jajku z mlekiem. Lepszym pomysłem wydaje się jednak rzadka śmietanka.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 4 wafle tortowe
  • 1 cebula
  • 3-4 jajka
  • 30 ml śmietanki
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Nietypowy kotlet mielony

Mięso mielone mieszamy w misce z jednym jajkiem i drobno posiekaną cebulą, przyprawiając solą i pieprzem. Wyrobioną, jednolitą mięsną masę dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich dokładnie rozsmarowujemy na waflach. Arkusze waflowe składamy po dwa tak, by powstała „kanapka” i dzielimy na części – w kwadraty lub, jeśli wafle są okrągłe, w torcik.

W miseczce rozbijamy pozostałe jajka ze śmietanką, doprawiając solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki faszerowanych wafli dokładnie namaczamy w jajku i smażymy, odwracając, aż będą złociste z obu stron.

Z patelni przekładamy torciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po wyjęciu podajemy z ulubionym sosem.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe gołąbki i prostą zapiekankę na obiad.

pieczone wafle wieprzowe
fot. youtube.com/smacznytv