Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysta pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc. 1 dodatek zaskoczy niejednego smakosza

Soczysta pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc. 1 dodatek zaskoczy niejednego smakosza

Soczysta pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc
canva/from_my_point_of_view

Pieczeń rzymska jest niezwykle smacznym rarytasem, który sprawdzi się na każdym wielkanocnym stole. Dodajcie do nich podsmażone pieczarki, a nabierze aromatu i będzie soczyste jak nigdy wcześniej. Przepis jest wyjątkowo prosty, a smak na długo pozostaje w pamięci. Koniecznie spróbujcie.

Pieczeń rzymska należy do wielkanocnych klasyków. Mięsny rarytas nie będzie miał sobie równych, gdy dodacie do niego pieczarki. Przyćmi nawet najlepszy żurek z białą kiełbasą, zbierając najwięcej komplementów od zadowolonych domowników.

Przepis na doskonałą pieczeń rzymską z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości

  • 1 średnia cebula

  • 300 g pieczarek

  • 6 jaj

  • 1 kajzerka

  • 2 łyżki bułki tartej

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania 5 jaj na twardo. Po ostudzeniu obieramy je ze skorupek. Kajzerkę namaczamy w wodzie. Mięso mielimy w maszynce i przenosimy je do miski. Cebulę obieramy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę. Dodajemy oczyszczone i starte pieczarki. Kontynuujemy smażenie do czasu, aż grzyby się trochę zredukują. Pod koniec smażenia doprawiamy całość solą.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Bułkę odciskamy i dodajemy ją do mięsa. Następnie łączymy wszystko z podsmażoną cebulą i grzybami, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Masę wyrabiamy dłonią, a jej połowę przenosimy ją do natłuszczonej i obsypanej bułka tartą keksówki.

Wyrównujemy powierzchnię i układamy ugotowane jajka na twardo. Przykrywamy resztą mięsa, dociskając, aby nie utworzyły się wolne przestrzenie. Wierzch smarujemy musztardą i pieczemy przez godzinę.

Na mniej więcej kwadrans przed końcem podnosimy temperaturę w piecu do 200 stopni Celsjusza. Ten zabieg pomoże osiągnąć ładnie zarumieniony wierzch specjału. Podajemy z sosem chrzanowym i pieczywem. Smacznego.

Pysznej pieczeni rzymskiej nikt się nie oprze
Pysznej pieczeni rzymskiej nikt się nie oprze

Źródło zdjęcia: canva/zeleno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, haps

Zapraszamy na nasz Instagram