Soczysta pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc. 1 dodatek zaskoczy niejednego smakosza
Pieczeń rzymska jest niezwykle smacznym rarytasem, który sprawdzi się na każdym wielkanocnym stole. Dodajcie do nich podsmażone pieczarki, a nabierze aromatu i będzie soczyste jak nigdy wcześniej. Przepis jest wyjątkowo prosty, a smak na długo pozostaje w pamięci. Koniecznie spróbujcie.
Pieczeń rzymska należy do wielkanocnych klasyków. Mięsny rarytas nie będzie miał sobie równych, gdy dodacie do niego pieczarki. Przyćmi nawet najlepszy żurek z białą kiełbasą, zbierając najwięcej komplementów od zadowolonych domowników.
Przepis na doskonałą pieczeń rzymską z pieczarkami
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
1 średnia cebula
300 g pieczarek
6 jaj
1 kajzerka
2 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
2 łyżki musztardy
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania 5 jaj na twardo. Po ostudzeniu obieramy je ze skorupek. Kajzerkę namaczamy w wodzie. Mięso mielimy w maszynce i przenosimy je do miski. Cebulę obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę. Dodajemy oczyszczone i starte pieczarki. Kontynuujemy smażenie do czasu, aż grzyby się trochę zredukują. Pod koniec smażenia doprawiamy całość solą.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Bułkę odciskamy i dodajemy ją do mięsa. Następnie łączymy wszystko z podsmażoną cebulą i grzybami, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Masę wyrabiamy dłonią, a jej połowę przenosimy ją do natłuszczonej i obsypanej bułka tartą keksówki.
Wyrównujemy powierzchnię i układamy ugotowane jajka na twardo. Przykrywamy resztą mięsa, dociskając, aby nie utworzyły się wolne przestrzenie. Wierzch smarujemy musztardą i pieczemy przez godzinę.
Na mniej więcej kwadrans przed końcem podnosimy temperaturę w piecu do 200 stopni Celsjusza. Ten zabieg pomoże osiągnąć ładnie zarumieniony wierzch specjału. Podajemy z sosem chrzanowym i pieczywem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/zeleno
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: przyslijprzepis, haps