Smakosze.pl Porady Sok z buraka - dlaczego warto pić go codziennie?
canva/dreamwood

Sok z buraka - dlaczego warto pić go codziennie?

30 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jarzyna do obiadu, barszcz czerwony i sałatka to chyba najpopularniejsze u nas potrawy z buraka ćwikłowego. Jest on niewątpliwie bardzo zdrowy, ale głównie wtedy, gdy jemy go na surowo. Dlatego polecamy świeży sok z buraka. Zobacz, dlaczego warto pić go codziennie.

Burak ćwikłowy, inaczej czerwony należy do jednych z najwartościowszych warzyw. Jednak tak, jak w przypadku większości warzyw i owoców, aby w pełni skorzystać z jego prozdrowotnych zalet, najlepiej jeść go na surowo. Obróbka termiczna niszczy bowiem wiele witamin i innych, cennych składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z buraka — dlaczego warto pić go codziennie?

Jednym z najcenniejszych składników buraka ćwikłowego jest barwnik betanina. Ma ona silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu buraki chronią przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia się.

Burak jest też bogaty w witaminy A, E, C, K i z grupy B, a także w kwas foliowy. Niektóre z tych witamin również działają antyoksydacyjnie, inne wspomagają pracę serca, korzystnie wpływają na układ nerwowy i skórę.

Burak ćwikłowy zawiera też dużo soli mineralnych. Wśród nich jest np. żelazo, dzięki któremu buraki potrafią dodać nam energii, a także przeciwdziałają anemii. Burak jest też doskonałym źródłem magnezu, cynku i wapnia. Składniki te dobrze wpływają na mięśnie, układ nerwowy, kości i stan skóry.

Odchudzający burak

Po sok z buraka powinny sięgać zwłaszcza te osoby, które chcą schudnąć. Burak zawiera bowiem dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii, a także oczyszczanie organizmu z ubocznych produktów metabolizmu. Jest przy tym niskokaloryczny, bo 100 ml soku z buraka dostarcza tylko 45 kcal.

Z piciem soku z buraka nie powinny jednak przesadzać osoby cierpiące na reumatyzm i kamicę nerkową. Buraki zawierają bowiem sporo szczawianów.

Ciekawe przepisy na potrawy z buraka znajdziesz na naszej stronie. Polecamy m.in. sałatkę z pieczonym burakiem i fetą , a także surówkę z buraków i kiszonych ogórków .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

sok z buraka
sok z buraka

Źródło zdjęcia: canva/udra

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: myfitness.gazeta

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy