Smakosze.pl
Starte buraki

canva/Olha_Afanasieva, Getty Images

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

17 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka ze świeżych buraków to doskonały sposób, aby wykorzystać pełnie wartości odżywczych tego warzywa. W połączeniu z kiszonym ogórkiem buraki tworzą pyszną kompozycję. Mało kto jest w stanie się powstrzymać przed wzięciem dokładki.

Surowy burak ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 30, z kolei gotowane wzrastają do aż 65, co jest wartością za wysoką dla osób chorujących na cukrzycę.

Co więcej, samo przygotowanie tej surówki jest banalnie proste, szybkie i tanie - wszystkie składniki kosztują niewielkie pieniądze i są bardzo łatwo dostępne we wszystkich sklepach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z buraków i kiszonych ogórków

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?

Składniki:

  • 1 surowy burak

  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone

  • 1 czerwona cebula

  • 1 jabłko

  • 1 ząbek czosnku

  • zioła prowansalskie

  • 2 łyżki majonezu

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

Zacznij od obrania i umycia buraków raz z jabłkami. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. Cebulę oraz ząbek czosnku także obierz. Wyciśnij sok z połówki cytryny do miski.

panierowanie kotleta

Soczyste schabowe marynowane w maślance

CZYTAJ DALEJ

Buraki i cebulę pokrój w niewielką kostkę wraz z kiszonymi ogórkami. To samo powtórz z jabłkiem. Czosnek możesz posiekać nożem lub przecisnąć przez praskę.

Pokrojone produkty wrzuć do miski z sokiem z cytryny. Dodaj do nich majonez, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Wymieszaj surówkę i wstaw ją do lodówki na 30 minut. Smacznego.

Surówka

Źródło: canva/YelenaYemchuk, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: cafebabilon.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >