Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych
Surówka ze świeżych buraków to doskonały sposób, aby wykorzystać pełnie wartości odżywczych tego warzywa. W połączeniu z kiszonym ogórkiem buraki tworzą pyszną kompozycję. Mało kto jest w stanie się powstrzymać przed wzięciem dokładki.
Surowy burak ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 30, z kolei gotowane wzrastają do aż 65, co jest wartością za wysoką dla osób chorujących na cukrzycę.
Co więcej, samo przygotowanie tej surówki jest banalnie proste, szybkie i tanie - wszystkie składniki kosztują niewielkie pieniądze i są bardzo łatwo dostępne we wszystkich sklepach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z buraków i kiszonych ogórków
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?
Składniki:
1 surowy burak
2 średniej wielkości ogórki kiszone
1 czerwona cebula
1 jabłko
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
sok z cytryny
Zacznij od obrania i umycia buraków raz z jabłkami. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. Cebulę oraz ząbek czosnku także obierz. Wyciśnij sok z połówki cytryny do miski.
Buraki i cebulę pokrój w niewielką kostkę wraz z kiszonymi ogórkami. To samo powtórz z jabłkiem. Czosnek możesz posiekać nożem lub przecisnąć przez praskę.
Pokrojone produkty wrzuć do miski z sokiem z cytryny. Dodaj do nich majonez, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Wymieszaj surówkę i wstaw ją do lodówki na 30 minut. Smacznego.
Źródło: canva/YelenaYemchuk, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: cafebabilon.pl