Smakosze.pl Przepisy Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw
pixabay.com

Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw

25 marca 2022

Sos aioli z pieczonego czosnku - składniki

Do wykonania sosu aioli potrzebne są następujące składniki:

  • 1 główka czosnku,

  • 150 ml majonezu,

  • oliwa extra vergine,

  • sok z 1/4 cytryny,

  • sól i świeżo zmielony pieprz.

undefined

Sos aioli z pieczonego czosnku - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Pieczemy przez ok. godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy