Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw

pixabay.com
Sos aioli z pieczonego czosnku - składniki
Do wykonania sosu aioli potrzebne są następujące składniki:
1 główka czosnku,
150 ml majonezu,
oliwa extra vergine,
sok z 1/4 cytryny,
sól i świeżo zmielony pieprz.
undefined
Sos aioli z pieczonego czosnku - przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Pieczemy przez ok. godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.
Tagi:
Czosnek
Powiązane

Mało kto dodaje do pieczarkowej. Wystarczy odrobina, a zupa będzie lepsza, niż na mięsie

Pakuję lubczyk do słoików i robię najlepszą pastę. Bez żadnych konserwantów

Zamiast wyrzucać skórkę banana, wykorzystaj ją w ogrodzie. To zbawienie dla kwiatów i warzyw

Nie ma lepszej surówki do klusek na Wielkanoc. Biję na głowę nawet czerwoną kapustę

Z ugotowanego mięsa robię pyszny dodatek do rosołu. Bije na głowę kluseczki i makaron

W tym quizie pytamy o potrawy wielkanocne. W pytaniu o pasztet odpadnie wiele osób
Najnowsze

Z resztek ciasta drożdżowego robię pyszne śniadanie. Moja rodzina je uwielbia

Masz folię aluminiową? Zrobione z niej kostki przydadzą się w każdej kuchni

Przekrój ziemniaka i odciśnij go w soli. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Czy można mrozić chrzan? Mało kto, o tym wie

Najlepszy przepis na surówkę z białej kapusty. Sos jest idealny

Taką karkówkę podam na obiad w Wielkanoc. Sos to mistrzostwo świata

Sprawdził majonezy przed świętami. W końcu wiadomo, który jest najlepszy

Taką roladę podam na Wielkanoc. Zagadkowego farszu nikt nie zgadnie

Przenigdy nie dodawaj tych warzyw do rosołu. Zupa wyjdzie do niczego
Polecane

Weź liście kapusty i rozsmaruj mięso mielone. To danie jest lepsze od gołąbków

Naleśniki robię bez mleka i mąki. Żałuję, że nie znałem tego przepisu wcześniej

Taką zupę gotuję zawsze po świętach. 100 razy lepsza niż krupnik

Te faszerowane jajka to przebój wielkanocnego stołu. Zdobią i pysznie smakują

Ile może stać w lodówce sałatka jarzynowa? Dzięki tej sztuczce zachowa świeżość na długo

Te roladki z szynki podam na wielkanocne śniadanie. Nadzienie jest po prostu przepyszne

Na świąteczny obiad podam taką kiełbasę. Niepowtarzalny smak sosu zawdzięczam 1 składnikowi

Szybka przekąska z białej kiełbasy. Potrzebujesz tylko 4 składników

Takie kotlety podam na obiad w Wielki Piątek. Nie ma w nich ani grama mięsa
Popularne

Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami

Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?

Nawet 500 zł mandatu. Wielu psiarzy już pożałowało, a konsekwencje mogą być jeszcze gorsze

5 powodów, dla których mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety roczniaka

Kurzajewski nagle sprzedaje dom. Krzyknął sobie niezłą cenę

ZUS wysyła pisma do Polaków. Chodzi o ważne ulgi od opłat

Tak zmieniają się największe miasta w Polsce. To warto zobaczyć

Żałoba narodowa w Polsce. Tusk ogłosił pilną zmianę, klamka zapadła

Papież zostawił list. To napisał przed śmiercią. Watykan ujawnia treść

Dzień żałoby narodowej w Polsce. Prezydent wyznaczył konkretną datę

Dodaję 2 łyżki do ugotowanych ziemniaków. Wychodzą tak dobre, że można je jeść bez dodatków

Mało kto dodaje do pieczarkowej. Wystarczy odrobina, a zupa będzie lepsza, niż na mięsie
Copyright © 2024 IBERION Sp. z o.o., NIP 9512398358 • Iberion. Wiarygodne dziennikarstwo. Z największym zasięgiem w social mediach.
Polityka prywatności
Kontakt
Regulamin