Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw
25 marca 2022
Autor tekstu:
Dzięciołowska Marcelina
Sos aioli z pieczonego czosnku - składniki
Do wykonania sosu aioli potrzebne są następujące składniki:
-
1 główka czosnku,
-
150 ml majonezu,
-
oliwa extra vergine,
-
sok z 1/4 cytryny,
-
sól i świeżo zmielony pieprz.
undefined
Sos aioli z pieczonego czosnku - przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Pieczemy przez ok. godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.