Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk podaje kluski śląskie z zapomnianym mięsem. Polacy go omijają i wiele tracą
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk podaje kluski śląskie z zapomnianym mięsem. Polacy go omijają i wiele tracą

15 października 2023

Czy lubicie kluski śląskie? Jeśli tak, to mamy dla was przepis na tę smaczną potrawę od kucharza Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz podaje kluski śląskie z mięsem, które jest już nieco zapomniane. Jednak warto do niego wrócić, bo potrawa jest bardzo smaczna.

Kluski śląskie z drobiowymi serduszkami od Tomasza Strzelczyka

Kluski śląskie są lubiane nie tylko na Śląsku. To danie przyrządza się również w innych regionach Polski. Zwykle kluski śląskie podaje się ze skwarkami i cebulką. Smakują też wyśmienicie z roladami, mięsem w sosie lub z grzybami.

Jednak kucharz Tomasz Strzelczyk zupełnie inaczej serwuje to danie. Kluski śląskie podaje z drobiowymi serduszkami. To mięso nie jest zbyt popularne w naszym kraju. A szkoda, bo jedzenie drobiowych serduszek wspiera naszą odporność, zapobiega anemii i otępieniu . Polecamy przepis na kluski śląskie od Tomasza Strzelczyka.

serca
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Jesienią rodzina prosi mnie tylko o takie racuchy. Sekretem ich smaku jest to warzywo

Jak zrobić kluski śląskie z drobiowymi serduszkami?

Składniki:

  • 1 ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg drobiowych serduszek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe

Cebulę siekamy i podsmażamy, dodajemy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Dokładamy gałązkę rozmarynku i rozgnieciony czosnek . Do wcześniej umytych i oczyszczonych serduszek dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Obtaczamy je w mące i dorzucamy je na patelnię.

Smażymy serduszka do zarumienienia i dolewamy wodę. Dosypujemy majeranek, sól i pieprz. Dokładamy też miód i liście laurowe . Mieszamy i dusimy około 15 minut. Teraz robimy kluski śląskie.

Kluski śląskie z prawdziwym przysmakiem

Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do masy ziemniaczanej żółtka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wyrabiamy masę ręką. Formujemy kluski przy pomocy łyżki.

Wrzucamy kluski śląskie do wrzątku i od momentu wypłynięcia powinny się gotować 2 i pół minuty. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, dokładamy serduszka drobiowe i posypujemy natką pietruszki . Danie jest smaczne i bardzo pożywne. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje około godziny. Pisaliśmy o robieniu klusek z 2 składników. Radziliśmy, jak zrobić lśniące kluski śląskie.

kluski śląskie
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Już nie smażę jajecznicy na oleju i na maśle. Ten patent jest 100 razy lepszy
Zalewam tym sosem jabłko, czerwoną kapustę i marchewkę. Takiej surówki nie podają w żadnej restauracji
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy