Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalewam tym sosem jabłko, czerwoną kapustę i marchewkę. Takiej surówki nie podają w żadnej restauracji

Zalewam tym sosem jabłko, czerwoną kapustę i marchewkę. Takiej surówki nie podają w żadnej restauracji

Surówka z czerwonej kapusty
canva/arfo

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki może być jeszcze lepsza. Do warzyw wystarczy dodać prosty sos z kilku produktów. Połączenie bije na głowę restauracyjne klasyki. Musicie spróbować.
 

Dobra surówka skusi każdego

Wielu osobom wydaje się, że wystarczy połączyć warzywa z majonezem, by uzyskać dobrą surówkę. Choć oczywiście można tak zrobić, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie przyrządzenie bogatego w smaki sosu.

Ostatnio testowałam nowe dla mnie połączenie czerwonej kapusty, marchewki i jabłka, które miało zdecydowanie głębszy smak, dzięki wymieszaniu majonezu z kilkoma dodatkami. Co dokładnie wykorzystałam? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

szatkowanie kapusty do surówki.jpg
canva/Ivannag82
Ten przepis na buraczki do obiadu dostałam od babci. Nie ma lepszego dodatku do mielonych

Zachwycająca surówka z czerwonej kapusty

Sos jest kluczowym składnikiem tej surówki. Do jego zrobienia wykorzystałam m.in. wyśmienity domowy majonez roślinny. Jest dużo ciekawszy i subtelniejszy w smaku niż kupowany w sklepie produkt z jajek. Z innymi podanymi poniżej składnikami tworzy doskonałe połączenie.

Składniki:

  • pół główki kapusty czerwonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 kwaśne jabłko
  • 50 g domowego majonezu
  • 40 g jogurtu greckiego
  • 10 ml octu jabłkowy
  • 20 g musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Powyższe produkty z łatwością przemienimy w pyszną surówkę, lepszą niż kompozycje serwowane w restauracjach. Sprawdźcie jak ją przygotować, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu. Na pewno wam się spodoba.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Kluczowy jest sos

Zaczynam od poszatkowania kapusty i przeniesienia jej do dużej miski. Marchew obieram i ścieram na tarce o większych oczkach. Jabłko myję i kroję w kostkę, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Oba produkty dodaję do kapusty.

Teraz sporządzam sos do surówki. Majonez mieszam z jogurtem, octem i musztardą. Dodaję koper oraz odrobinę soli i pieprzu, jeśli potrzeba. Mieszankę przenoszę do miski z pozostałymi składnikami i starannie mieszam. Schładzam przez 30 minut.

Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?

Kompozycja powinna być schłodzona. Wtedy jest przyjemniejsza w odbiorze, a sos ma odpowiednią konsystencję. Rarytas pasuje zarówno do mięsnych specjałów, jak i do roślinnych kotletów.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne surówki. Sprawdźcie jak zrobić prosty rarytas z porem. Być może skusi was też patent szefa kuchni na surówkę z białej kapusty.

Sos idealny do surówki z czerwonej kapusty.jpg
canva/invizbk

Źródło: kuchnialidla