Zalewam tym sosem jabłko, czerwoną kapustę i marchewkę. Takiej surówki nie podają w żadnej restauracji
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki może być jeszcze lepsza. Do warzyw wystarczy dodać prosty sos z kilku produktów. Połączenie bije na głowę restauracyjne klasyki. Musicie spróbować.
Dobra surówka skusi każdego
Wielu osobom wydaje się, że wystarczy połączyć warzywa z majonezem, by uzyskać dobrą surówkę. Choć oczywiście można tak zrobić, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie przyrządzenie bogatego w smaki sosu.
Ostatnio testowałam nowe dla mnie połączenie czerwonej kapusty, marchewki i jabłka, które miało zdecydowanie głębszy smak, dzięki wymieszaniu majonezu z kilkoma dodatkami. Co dokładnie wykorzystałam? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Ten przepis na buraczki do obiadu dostałam od babci. Nie ma lepszego dodatku do mielonychZachwycająca surówka z czerwonej kapusty
Sos jest kluczowym składnikiem tej surówki. Do jego zrobienia wykorzystałam m.in. wyśmienity domowy majonez roślinny. Jest dużo ciekawszy i subtelniejszy w smaku niż kupowany w sklepie produkt z jajek. Z innymi podanymi poniżej składnikami tworzy doskonałe połączenie.
Składniki:
- pół główki kapusty czerwonej
- 2 średnie marchewki
- 1 kwaśne jabłko
- 50 g domowego majonezu
- 40 g jogurtu greckiego
- 10 ml octu jabłkowy
- 20 g musztardy dijon
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Powyższe produkty z łatwością przemienimy w pyszną surówkę, lepszą niż kompozycje serwowane w restauracjach. Sprawdźcie jak ją przygotować, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu. Na pewno wam się spodoba.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Kluczowy jest sos
Zaczynam od poszatkowania kapusty i przeniesienia jej do dużej miski. Marchew obieram i ścieram na tarce o większych oczkach. Jabłko myję i kroję w kostkę, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Oba produkty dodaję do kapusty.
Teraz sporządzam sos do surówki. Majonez mieszam z jogurtem, octem i musztardą. Dodaję koper oraz odrobinę soli i pieprzu, jeśli potrzeba. Mieszankę przenoszę do miski z pozostałymi składnikami i starannie mieszam. Schładzam przez 30 minut.
Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?
Kompozycja powinna być schłodzona. Wtedy jest przyjemniejsza w odbiorze, a sos ma odpowiednią konsystencję. Rarytas pasuje zarówno do mięsnych specjałów, jak i do roślinnych kotletów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne surówki. Sprawdźcie jak zrobić prosty rarytas z porem. Być może skusi was też patent szefa kuchni na surówkę z białej kapusty.
Źródło: kuchnialidla