Strzelczyk pokazał jak robi botwinkę. Ten dodatek zaskoczy każdego
Strzelczyk po raz kolejny zaskoczył wszystkich. Tym razem poszło o sezonową zupę, czyli botwinkę. Nigdy nie zgadniecie, co uwielbiany kucharz dodał do garnka. Czy spodziewalibyście się w tej potrawie ogórka kiszonego?
Botwinka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa
Młode buraki, czyli botwinka, pojawiają się w sprzedaży w okolicach maja. Wtedy właśnie możemy zacząć przyrządzać z nich smakowite potrawy. Jedną z najpopularniejszych jest zupa o takiej samej nazwie. Tomasz Strzelczyk dobrze znany przepis urozmaicił dodatkiem ogórka kiszonego.
Botwinka jest ceniona nie tylko przez wzgląd na doskonały smak. Warto pamiętać, że jej jedzenie niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Znajdziemy w niej witaminy, składniki mineralne oraz bardzo cenny błonnik. Te ostatni składnik dba o prawidłowe działanie naszego układu pokarmowego.
Nie musicie się martwić, że nadmiar pysznej botwinki Wam zaszkodzi. Ta zupa ma w sobie bardzo mało kalorii. Zamiast nich dostarcza nam cennych antyoksydantów, które poprawiają ogólną kondycję naszego organizmu. Kto się skusi na talerz zupy z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Przepis na doskonałą botwinkę z dodatkiem ogórka kiszonego
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 1 l bulionu lub rosołu
- 1 wody z ziemniaków lub kranówki
- 150ml śmietanki 30 procent
- 1 cebula
- 30g masła
- 3 marchewki
- pęczek koperku
- 4 kiszone ogórki
- ziemniaki
- 1 cebula
- lubczyk
- czosnek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- jajko do podania
Pomysłowa botwinka pomysłu Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Przyrządzenie botwinki zacznij od ugotowania ziemniaków . Umyte warzywa przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj do nich 2-3 rozgniecione ząbki czosnku i nieco świeżego lubczyku . Całość dopraw solą i wstaw na kuchenkę.
Przygotuj młode warzywa do botwinki . Marchewki pokrój w plasterki a buraczki obierz i podziel na ćwiartki lub ósemki, zależnie od ich wielkości. Warzywa wrzuć do osobnego garnka, dodaj kawałek masła i zacznij podsmażać całość . W międzyczasie pokrój cebulę, dodaj ją do pozostałych składników, a na koniec zalej wszystko bulionem i pozostaw na niewielkiej mocy palnika .
Liście botwinki drobno posiekaj i odłóż na bok . Ogonki pokrój i dorzuć do garnka . Gotuj warzywa do momentu, aż staną się miękkie . W tym czasie pokrój i podsmaż na patelni jeszcze jedną główkę cebuli .
Do podgotowanych warzyw wzorem Strzelczyka dorzuć liście botwinki . Wszystko zamieszaj, a jeśli jest zbyt gęste, dodaj nieco wody z gotowania ziemniaków . Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Dorzuć je do garnka dopiero wtedy, kiedy liście zmiękną .
Gotującą się zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem . Następnie dolej do niej słodkiej śmietanki. Do potrawy wkrój też pęczek świeżego koperku . Wyłącz gaz pod potrawą.
Ziemniaki do botwinki odcedź i rozgnieć tłuczkiem . Nałóż porcję na głęboki talerz, zalej ją zupą i dołóż pokrojone na pół ugotowane jajko . Całość okraś podsmażoną cebulą. Wyśmienita botwinka Tomasza Strzelczyka gotowa jest do podania . Z młodych buraczków zrobisz także przepyszną zupę serwowaną na zimno . Nawet nie wiesz jakie właściwości zdrowotne ma to wiosenne warzywo .
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA