Strzelczyk pokazał, jak robi smażony ser z kminkiem. Teraz cała rodzina błaga o więcej
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na smażony ser. Dzięki kminkowi jest aromatyczny i smakuje wybornie. Przygotowanie jest banalnie proste, więc bezproblemowo zrobisz go dla swojej rodziny. Nie zwlekaj, poznaj sposób znanego kucharza i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę.
Strzelczyk z kolejnym niezwykłym przepisem
Znany z programu MasterChef kucharz – Tomasz Strzelczyk – od lat dzieli się ze swoimi fanami przepisami . Robi to, nie tylko przygotowując materiały filmowe, ale też dokładnie opisuje sprawdzone sposoby w książkach kucharskich.
Jakiś czas temu kucharz pokazał swój sposób na smażony ser z dodatkiem kminku. To tradycyjne, lecz zapomniane danie jest genialne i co najważniejsze – smakuje każdemu. Dlatego od razu przygotuj podwójną porcję, bo domownicy z całą pewnością poproszą o dokładkę. Przygotowanie trwa chwilę, nie jest zbyt skomplikowane i poradzi z nim sobie każdy. Przepis poznasz w dalszej części artykułu.
Kminek to podstawa
Smażony ser z przepisu Strzelczyka swój niepowtarzalny smak zawdzięcza kminkowi. Ta niedoceniana przyprawa nada mu fantastycznego aromatu, a przede wszystkim smaku. Oprócz niej potrzebny będzie twaróg półtłusty i kilka drobiazgów. Wszystkie niezbędne składniki zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowania.
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kminku
- 4 żółtka
- masło
Przepis na smażony ser
Do dużej miski przełóż twaróg. Wsyp sodę oczyszczoną oraz sól. Za pomocą łyżki wymieszaj składniki. Ser przełóż do płaskiego naczynia, równomiernie go rozłóż i przykryj ściereczką. W ten sposób ser odstaw do leżakowania na jeden lub nawet na dwa dni.
Po tym czasie konsystencja sera powinna zmienić się na ciągnącą i gęściejszą. Teraz na patelni rozgrzej masło i przełóż na nią ser. Wsyp kminek. Wymieszaj i całość podgrzewaj na małym ogniu.
Kiedy ser stanie się płynny, wyłącz kuchenkę i dodaj żółtka. Wsyp sól, a całość energicznie wymieszaj. Następnie przelej ser do małych naczyń i odstaw do stężenia. Sprawdź przepis na pieczoną cebulę oraz zobacz, jakie mleko robi Lewandowska .