Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał, jak robi smażony ser z kminkiem. Teraz cała rodzina błaga o więcej
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA; Facebook/Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube

Strzelczyk pokazał, jak robi smażony ser z kminkiem. Teraz cała rodzina błaga o więcej

21 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na smażony ser. Dzięki kminkowi jest aromatyczny i smakuje wybornie. Przygotowanie jest banalnie proste, więc bezproblemowo zrobisz go dla swojej rodziny. Nie zwlekaj, poznaj sposób znanego kucharza i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę.

Strzelczyk z kolejnym niezwykłym przepisem

Znany z programu MasterChef kucharz – Tomasz Strzelczyk – od lat dzieli się ze swoimi fanami przepisami . Robi to, nie tylko przygotowując materiały filmowe, ale też dokładnie opisuje sprawdzone sposoby w książkach kucharskich.

Jakiś czas temu kucharz pokazał swój sposób na smażony ser z dodatkiem kminku. To tradycyjne, lecz zapomniane danie jest genialne i co najważniejsze – smakuje każdemu. Dlatego od razu przygotuj podwójną porcję, bo domownicy z całą pewnością poproszą o dokładkę. Przygotowanie trwa chwilę, nie jest zbyt skomplikowane i poradzi z nim sobie każdy. Przepis poznasz w dalszej części artykułu.

twaróg.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Pokrój brzoskwinie i wymieszaj je z mlekiem skondensowanym. Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto

Kminek to podstawa

Smażony ser z przepisu Strzelczyka swój niepowtarzalny smak zawdzięcza kminkowi. Ta niedoceniana przyprawa nada mu fantastycznego aromatu, a przede wszystkim smaku. Oprócz niej potrzebny będzie twaróg półtłusty i kilka drobiazgów. Wszystkie niezbędne składniki zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 żółtka
  • masło

Przepis na smażony ser

Do dużej miski przełóż twaróg. Wsyp sodę oczyszczoną oraz sól. Za pomocą łyżki wymieszaj składniki. Ser przełóż do płaskiego naczynia, równomiernie go rozłóż i przykryj ściereczką. W ten sposób ser odstaw do leżakowania na jeden lub nawet na dwa dni.

Po tym czasie konsystencja sera powinna zmienić się na ciągnącą i gęściejszą. Teraz na patelni rozgrzej masło i przełóż na nią ser. Wsyp kminek. Wymieszaj i całość podgrzewaj na małym ogniu.

Kiedy ser stanie się płynny, wyłącz kuchenkę i dodaj żółtka. Wsyp sól, a całość energicznie wymieszaj. Następnie przelej ser do małych naczyń i odstaw do stężenia. Sprawdź przepis na pieczoną cebulę oraz zobacz, jakie mleko robi Lewandowska .

ser smażony.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Dodaję do gulaszu, a mięso przestaje być twarde jak podeszwa. Tak najlepiej je zmiękczyć
Żadne mrożenie i suszenie. Dzięki tej metodzie mam świeży koperek przez 2 miesiące
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy