Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał jak smaży karpia. Ten patent zasługuje na złoty medal
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk pokazał jak smaży karpia. Ten patent zasługuje na złoty medal

15 grudnia 2024

– Smażony karp na wigilijnym stole to jest rzecz obowiązkowa – mówi Tomasz Strzelczyk. W jednym ze swoich filmów pokazuje, jak sam wywiązuje się z tego obowiązku. Jego karp to jedna z doskonałych propozycji na święta.

Smażony karp na święta

Karp to rzeczywiście mocno zakorzeniona tradycja , ale też źródło kontrowersji. Po pierwsze – trudno lubić ilość ości, którymi najeżone jest jego mięso . Po drugie, choć zarzut ten podnoszą tylko niektórzy, ryba ta mocno „pachnie im mułem”.

Pamiętajmy, że to jest ryba słodkowodna, żyjąca przy dnie. Mimo że polejemy ją mlekiem, pokropimy cytryną – to nie jest ocean tylko jeziora i stawy – podkreśla kucharz.

Jego sposobem na podawanie karpia jest przekrawanie dzwonek na połowy , tworząc „takie jakby fileciki”, jak określa to Strzelczyk. Zauważa też, że nie pozbywa się ości, bo dzięki nim ryba jest bardziej aromatyczna.

krojenie karpia
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Przepis na kompot z suszu Macieja Kuronia jest już kultowy. 1 składnik wciąż zaskakuje

Karp w solance

Strzelczyk ma jednak jeszcze jeden sposób na karpia na święta . Przed przygotowaniem namacza go przez 10 minut w solance. Pozbywa się w ten sposób krwi, a także śluzu ze skóry. Potem należy dokładnie odsączyć karpia, dzięki czemu łatwiej ją będzie usmażyć.

Składniki

  • 1 karp
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Smażymy karpia ze Strzelczykiem

Rybę układamy na desce i odkrawamy łeb. Skórę oskrobujemy z łuski, skrobiąc tępą stroną noża pod włos. Dokładnie oczyszczoną dzielimy na dzwonka. Te można jeszcze przekroić na połowy wzdłuż kręgosłupa.

W dwóch litrach wody rozpuszczamy pięć łyżek soli. Namaczamy karpia przez 10-15 minut. Po wyjęciu płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Obie mąki i bułkę tartą mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Karpia dokładnie obtaczamy i smażymy z obu stron – poczynając od tej ze skórą – aż będzie złocisty. Według uznania m ożna też dosmażyć go z boku .

Karpia wyjmujemy na ręcznik papierowy, by ten wypił nadmiar tłuszczu.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne naleśniki i krokiety w cieście ziemniaczanym .

usmażony karp
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba lepsza niż karp i dorsz
Zapomnij o tradycyjnym makowcu. Ten po japońsku od Heni jest 100 razy lepszy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy