Strzelczyk pokazał jak smaży karpia. Ten patent zasługuje na złoty medal
– Smażony karp na wigilijnym stole to jest rzecz obowiązkowa – mówi Tomasz Strzelczyk. W jednym ze swoich filmów pokazuje, jak sam wywiązuje się z tego obowiązku. Jego karp to jedna z doskonałych propozycji na święta.
Smażony karp na święta
Karp to rzeczywiście mocno zakorzeniona tradycja , ale też źródło kontrowersji. Po pierwsze – trudno lubić ilość ości, którymi najeżone jest jego mięso . Po drugie, choć zarzut ten podnoszą tylko niektórzy, ryba ta mocno „pachnie im mułem”.
Pamiętajmy, że to jest ryba słodkowodna, żyjąca przy dnie. Mimo że polejemy ją mlekiem, pokropimy cytryną – to nie jest ocean tylko jeziora i stawy – podkreśla kucharz.
Jego sposobem na podawanie karpia jest przekrawanie dzwonek na połowy , tworząc „takie jakby fileciki”, jak określa to Strzelczyk. Zauważa też, że nie pozbywa się ości, bo dzięki nim ryba jest bardziej aromatyczna.
Karp w solance
Strzelczyk ma jednak jeszcze jeden sposób na karpia na święta . Przed przygotowaniem namacza go przez 10 minut w solance. Pozbywa się w ten sposób krwi, a także śluzu ze skóry. Potem należy dokładnie odsączyć karpia, dzięki czemu łatwiej ją będzie usmażyć.
Składniki
- 1 karp
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Smażymy karpia ze Strzelczykiem
Rybę układamy na desce i odkrawamy łeb. Skórę oskrobujemy z łuski, skrobiąc tępą stroną noża pod włos. Dokładnie oczyszczoną dzielimy na dzwonka. Te można jeszcze przekroić na połowy wzdłuż kręgosłupa.
W dwóch litrach wody rozpuszczamy pięć łyżek soli. Namaczamy karpia przez 10-15 minut. Po wyjęciu płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Obie mąki i bułkę tartą mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Karpia dokładnie obtaczamy i smażymy z obu stron – poczynając od tej ze skórą – aż będzie złocisty. Według uznania m ożna też dosmażyć go z boku .
Karpia wyjmujemy na ręcznik papierowy, by ten wypił nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne naleśniki i krokiety w cieście ziemniaczanym .