Zrobiłem na próbę ten obiad z kurczaka. Wyszedł tak dobry, że podam go na święta
Oto przepis na pieczone roladki z ziemniaczanego ciasta faszerowane drobiem. W naszej kulinarnej tradycji to niecodzienny obiad, ale mieszanka smaków pozostaje swojska. Całe danie jest zaś sycące i niezwykle ciekawe. Sprawdzi się idealnie w czasie nadchodzących świąt.
Roladki z kurczaka
Kiedy myślimy o plackach ziemniaczanych, mamy tylko jedno skojarzenie. Tymczasem z tym przepisem taki placek – podobny w składzie do tych, które przygotowujemy na co dzień – ma zupełnie inny charakter. Kartofle połączone z warzywami i spojone jajkiem zmieniają się tu w coś w rodzaju tortilli.
Z odpowiednim farszem zaś dostajemy doskonałą potrawę o bogatym składzie i takim samym smaku. Świetnie smakuje jako codzienny obiad z sałatką i lekkim sosem jogurtowym. Jednak równie okazale zaprezentuje się na stole na święta.
Mięso lepsze od wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie, Polacy w ogóle go nie znająRoladki z kurczaka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pratik Yemekler. Autorzy udowadniają tam, że skrobi nie trzeba oddzielać z wody po ziemniakach, a po prostu użyć całości płynu. Tę możliwość dają nam jednak tylko ziemniaki o odpowiedniej zawartości skrobi, które nie zawsze łatwo jest u nas kupić.
Składniki
- 5 ziemniaków
- 250 g piersi z kurczaka (lub indyka)
- 3 jajka
- 40 g mąki
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 ząbki czosnku
- Opcjonalnie: 1 papryczka chili
- 2 cebule
- Opcjonalnie: mozzarella do posypania roladek
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, kmin rzymski
Obiad z kurczaka i ziemniaków
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach na sitko umieszczone nad miską. Odciskamy je dokładnie, zbierając wodę. Tej pozwalamy nieco się odstać.
Kiedy na dnie miski zbierze się gęsty osad, zlewamy rzadką warstwę wody. Do pozostawionej na dnie skrobi dodajemy ziemniaki i wybijamy jajka. Dokładnie mieszamy.
Drobno kroimy jedną czerwoną i jedną zieloną paprykę i jedną cebulę. Siekamy natkę pietruszki. Warzywa dodajemy do masy ziemniaczanej. Zasypujemy mąką, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy tłuszczem. Wykładamy na nią masę ziemniaczaną i rozprowadzamy, by była równomierna i pokrywała całą blachę. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pierś kurczaka czyścimy i siekamy bardzo drobno. Pozostałą paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso solimy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili.
Wszystko dusimy do miękkości, przyprawiając kuminem, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie studzimy też masę ziemniaczaną i kroimy na sześć części.
Każdy kwadrat z masy ziemniaczanej faszerujemy przestudzonym farszem i dodajemy posiekaną pietruszkę. Roladki zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą roladkę posypujemy dodatkowo mozzarellą. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż ser z wierzchu będzie rumiany.
Wypróbuj też sposób na moczenie śledzi i doskonały świąteczny pasztet.