Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bigos w pół godziny? Z patentem Okrasy nie ma rzeczy niemożliwych

Bigos w pół godziny? Z patentem Okrasy nie ma rzeczy niemożliwych

Prosty bigos Karola Okrasy
canva/lisaaMC; TRICOLORS/East News

Bigos jest lubianym przysmakiem. Zazwyczaj jego gotowanie zajmuje sporo czasu. Karol Okrasy zdradził jednak sposób na niemalże ekspresowe przyrządzenie kultowej potrawy. Kucharz dodaje sos Worcestershire, który sprawia, że danie szybciej nabiera głębokiego smaku. Spróbujecie?

Do bigosu trafić może wiele składników. Karol Okrasa stawia na sos Worcestershire. W jego składzie znajduje się między innymi sos pochodzący z fermentacji filecików anchois, czyli sardeli europejskiej. Ryba ma wyrazisty smak i zapach, dodanie bazującego na niej specjału do kapusty jest zaskakująco dobrym posunięciem.

Przepis na ekspresowy bigos Karola Okrasy

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej

  • 200 g białej kapusty

  • 100 g boczku wędzonego

  • 300 g mięsa ze schabu

  • 1 większa cebula

  • 5 łyżek sosu Worcestershire

  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego

  • 5 sztuk suszonych śliwek

  • 3-4 liście laurowe, zależnie od wielkości

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

  • 25 g miodu

  • smalec do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić wątróbkę z gruszką? Prosty patent na smaczny obiad

Kapustę białą szatkujemy. Cebulę obieramy i siekamy. Schab kroimy w większą kostkę, a boczek w drobną. Na ciepłą patelnię bez tłuszczu wrzucamy wędzony specjał i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy schab.

Rumienimy go na średnim ogniu, w trakcie dodając nieco smalcu — wystarczy około 1 łyżki. Wsypujemy nieco soli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mięso zdejmujemy z patelni, po czym wrzucamy cebulkę oraz pokrojone w paseczki śliwki i roztarte ziarna kolendry.

Po chwili dodajemy kapustę białą, liście laurowe i majeranek. Wlewamy trochę wody i dusimy do 5 minut. W międzyczasie odsączamy kapustę kiszoną z zalewy i zgrubnie ją kroimy. Warzywo dodajemy na patelnie i redukujemy nadmiar płynu.

Zawartość patelni łączymy z miodem, sosem Worcestershire i winem. Smażymy jeszcze około 3 minut na większym ogniu, by alkohol odparował. Bigos podajemy z chlebem lub delikatną w smaku kaszą np. jęczmienną. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na bigos. Szczególnie polecamy jesienną odsłonę z dynią. Być może też skusi was bezmięsna wersja z boczniakami — zbierze komplementy nawet od mięsożerców.

Bigos Karola Okrasy jest pyszny
canva/

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se