Smakosze.pl Przepisy Surówka z czerwonej wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wystarczy 1 sprytna sztuczka naszych babć
Canva / pixelshot

Surówka z czerwonej wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wystarczy 1 sprytna sztuczka naszych babć

3 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Surówka z czerwonej kapusty jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Babciny sposób jej przygotowania nie ma sobie równych. Cały sekret tkwi w długim i starannym mieszaniu składników. Dzięki temu kapusta mięknie i idealnie łączy się z pozostałymi smakami.

Do przyrządzenia tej surówki z czerwonej kapusty potrzebujesz zaledwie 4 składników. Wystarczy poszatkować warzywo, wymieszać je dokładnie z przyprawami i przełożyć do słoików. Smakiem surówki z czerwonej kapusty można cieszyć się już następnego dnia po jej przygotowaniu. Specjał idealnie pasuje jajko dodatek do dań obiadowych.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jak u babci

Składniki:

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg)

  • 1 niepełna łyżka soli morskiej

  • 2/3 szklanki octu winnego

  • 2 średniej wielkości cytryny

Jak zrobić obłędną surówkę z czerwonej kapusty babcinym sposobem?

Warzywo na surówkę z czerwonej kapusty oczyść i przekrój na pół . Poszatkuj drobno za pomocą ostrego noża. Pamiętaj jednak, że kawałki kapusty nie powinny być przesadnie cienkie, aby surówka zachowała odpowiednią strukturę .

Poszatkowaną kapustę przełóż do dużej miski . Zalej ją sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i zasyp solą morską . Na koniec do surówki z czerwonej kapusty dolej ocet winny.

Ręcznie zacznij mieszać wszystkie składniki . Optymalny czas mieszania surówki z czerwonej kapusty to ok. 3-4 minut . Pamiętaj, aby solidnie ugniatać warzywo z przyprawami . Prawidłowo wyrabiana kapusta mięknie oraz widocznie zmienia swój kolor .

Surówkę z czerwonej kapusty poprzekładaj do wyparzonych i suchych słoików . Na koniec zalej ją sokiem, który wydzieliło warzywo podczas mieszania . Słoiki mocno zakręć i postaw do góry dnem. Pozostaw je w ten sposób na 1 godzinę, a następnie przełóż całość w suche i chłodne miejsce .

Surówka z kapusty dobra jest do spożycia na następny dzień od przygotowania . Idealnie pasuje do mięsnych dań , ale sprawdzi się też jako przekąską z dodatkiem świeżego pieczywa .

Gotową surówkę z czerwonej kapusty możesz przechowywać w słoikach do 2 miesięcy . Wyborną surówkę bez trudu przygotujesz również z kapusty białej . Kolejny sprawdzony patent na surówkę do słoika znajdziesz w tym artykule .

Canva / Fabian Montaño
Canva / Fabian Montaño

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy