Surówka z czerwonej wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wystarczy 1 sprytna sztuczka naszych babć
Surówka z czerwonej kapusty jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Babciny sposób jej przygotowania nie ma sobie równych. Cały sekret tkwi w długim i starannym mieszaniu składników. Dzięki temu kapusta mięknie i idealnie łączy się z pozostałymi smakami.
Do przyrządzenia tej surówki z czerwonej kapusty potrzebujesz zaledwie 4 składników. Wystarczy poszatkować warzywo, wymieszać je dokładnie z przyprawami i przełożyć do słoików. Smakiem surówki z czerwonej kapusty można cieszyć się już następnego dnia po jej przygotowaniu. Specjał idealnie pasuje jajko dodatek do dań obiadowych.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jak u babci
Składniki:
-
1 niewielka główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg)
-
1 niepełna łyżka soli morskiej
-
2/3 szklanki octu winnego
-
2 średniej wielkości cytryny
Jak zrobić obłędną surówkę z czerwonej kapusty babcinym sposobem?
Warzywo na surówkę z czerwonej kapusty oczyść i przekrój na pół . Poszatkuj drobno za pomocą ostrego noża. Pamiętaj jednak, że kawałki kapusty nie powinny być przesadnie cienkie, aby surówka zachowała odpowiednią strukturę .
Poszatkowaną kapustę przełóż do dużej miski . Zalej ją sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i zasyp solą morską . Na koniec do surówki z czerwonej kapusty dolej ocet winny.
Ręcznie zacznij mieszać wszystkie składniki . Optymalny czas mieszania surówki z czerwonej kapusty to ok. 3-4 minut . Pamiętaj, aby solidnie ugniatać warzywo z przyprawami . Prawidłowo wyrabiana kapusta mięknie oraz widocznie zmienia swój kolor .
Surówkę z czerwonej kapusty poprzekładaj do wyparzonych i suchych słoików . Na koniec zalej ją sokiem, który wydzieliło warzywo podczas mieszania . Słoiki mocno zakręć i postaw do góry dnem. Pozostaw je w ten sposób na 1 godzinę, a następnie przełóż całość w suche i chłodne miejsce .
Surówka z kapusty dobra jest do spożycia na następny dzień od przygotowania . Idealnie pasuje do mięsnych dań , ale sprawdzi się też jako przekąską z dodatkiem świeżego pieczywa .
Gotową surówkę z czerwonej kapusty możesz przechowywać w słoikach do 2 miesięcy . Wyborną surówkę bez trudu przygotujesz również z kapusty białej . Kolejny sprawdzony patent na surówkę do słoika znajdziesz w tym artykule .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Staropolskie pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjna receptura zachwyca do dziś
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama