Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewolucyjna surówka “na miesiąc”. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.10.2022 17:09

Rewolucyjna surówka “na miesiąc”. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje

Rewolucyjna surówka “na miesiąc”. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje
canva/Azurita

Uniwersalna surówka "na miesiąc" jest surówką przygotowaną z kapusty, kilku warzyw i zalewy. Surówka im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsza. Gotowy dodatek obiadowy będzie świeży przez wiele tygodni i posmakuje wszystkim domownikom.

Surówka z kapusty w wyraźnej zalewie jest świetnym dodatkiem obiadowym. Surówka smakuje wyśmienicie z pieczenią, mięsem duszonym, smażonym, a także z kotletami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Surówkę polecam również do pyz z mięsem i klusek parowych podanych na wytrwanie.

Do przygotowania surówki "na miesiąc" potrzebujemy kapusty, marchewki, cebuli i papryki. To wszystkie warzywa, które znajdą się w tym rewolucyjnym dodatku obiadowym. Jaki jest sekret surówki? Warzywa zalewamy przygotowaną zalewą z cukru, octu i oleju i pieprzu.

Surówkę przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki, z każdym dniem będzie smakować jeszcze lepiej. Warzywa zanurzone w wyraźnej, słodko- kwaśnej zalewie są wyraźne i niezwykle aromatyczne. Przed przygotowaniem surówki pamiętajmy o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików i zakrętek, w przeciwnym razie może się zepsuć.

Surówka "na miesiąc" w aromatycznej zalewie

Składniki:

  • 2 kg kapusty

  • 2 czerwone papryki

  • duża cebula

  • 2 duże marchewki

  • 1/3 szklanki cukru

Składniki na zalewę:

  • pół szklanki cukru

  • szklanka octu

  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki soli

  • kilka ziaren pieprzu

Jak przyrządzić surówkę z kapusty w aromatycznej zalewie? Surówka będzie najsmaczniejsza po kilku dniach

Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno cebulę, paprykę pokrój w słupki. Wszystkie składniki przełóż do większej miski, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Przygotuj zalewę: cukier, sól, ocet i olej gotuj, aż przyprawy się rozpuszczą, dodaj pieprz, wymieszaj.

Warzywa odsącz z wody i wymieszaj z przygotowaną zalewą, następnie włóż do słoików i wstaw do lodówki. Surówka z dnia na dzień będzie jeszcze smaczniejsza.

Przygotuj również dwie wyśmienite surówki z kapusty: surówkę z porem i kiszonymi ogórkami oraz surówkę papryczką chili i lekkim sosem.

surówka
canva/ ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: