Rewolucyjna surówka “na miesiąc”. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje
Uniwersalna surówka "na miesiąc" jest surówką przygotowaną z kapusty, kilku warzyw i zalewy. Surówka im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsza. Gotowy dodatek obiadowy będzie świeży przez wiele tygodni i posmakuje wszystkim domownikom.
Surówka z kapusty w wyraźnej zalewie jest świetnym dodatkiem obiadowym. Surówka smakuje wyśmienicie z pieczenią, mięsem duszonym, smażonym, a także z kotletami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Surówkę polecam również do pyz z mięsem i klusek parowych podanych na wytrwanie.
Do przygotowania surówki "na miesiąc" potrzebujemy kapusty, marchewki, cebuli i papryki. To wszystkie warzywa, które znajdą się w tym rewolucyjnym dodatku obiadowym. Jaki jest sekret surówki? Warzywa zalewamy przygotowaną zalewą z cukru, octu i oleju i pieprzu.
Surówkę przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki, z każdym dniem będzie smakować jeszcze lepiej. Warzywa zanurzone w wyraźnej, słodko- kwaśnej zalewie są wyraźne i niezwykle aromatyczne. Przed przygotowaniem surówki pamiętajmy o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików i zakrętek, w przeciwnym razie może się zepsuć.
Surówka "na miesiąc" w aromatycznej zalewie
Składniki:
2 kg kapusty
2 czerwone papryki
duża cebula
2 duże marchewki
1/3 szklanki cukru
Składniki na zalewę:
pół szklanki cukru
szklanka octu
1,5 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki soli
kilka ziaren pieprzu
Jak przyrządzić surówkę z kapusty w aromatycznej zalewie? Surówka będzie najsmaczniejsza po kilku dniach
Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno cebulę, paprykę pokrój w słupki. Wszystkie składniki przełóż do większej miski, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Przygotuj zalewę: cukier, sól, ocet i olej gotuj, aż przyprawy się rozpuszczą, dodaj pieprz, wymieszaj.
Warzywa odsącz z wody i wymieszaj z przygotowaną zalewą, następnie włóż do słoików i wstaw do lodówki. Surówka z dnia na dzień będzie jeszcze smaczniejsza.
Przygotuj również dwie wyśmienite surówki z kapusty: surówkę z porem i kiszonymi ogórkami oraz surówkę papryczką chili i lekkim sosem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: