Smakosze.pl Przepisy Sycąca, pożywna pomidorowa na wiosnę. Dodatek kaszy zupełnie odmienia jej smak
canva/rlat

Sycąca, pożywna pomidorowa na wiosnę. Dodatek kaszy zupełnie odmienia jej smak

27 marca 2022

Zupę pomidorową lubi wielu smakoszy. Tradycyjne danie na wiosnę warto odświeżyć serwując je z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Dodajcie ją wprost do zupy zamiast ryżu czy makaronu. Wyjątkowo smaczna i sycąca kompozycja spodoba się każdemu, kto, jej spróbuje.

Zupa pomidorowa należy do najczęściej podawanych w naszych domach. Dobrze smakuje zarówno z ryżem, makaronem, jak i z soczewicą . Tym razem proponujemy wam inny nietypowy dodatek — kaszę jęczmienną. Tak sycącej i smacznej pomidorowej jeszcze nie jedliście.

Przepis na sycącą pomidorową z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 1,5 litra wody

  • 1 kg mięsa drobiowego na rosół

  • 3 średnie marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • kawałek selera

  • biała część średniego pora

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • 200 g kaszy jęczmiennej

  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • odrobina cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Do wrzątku wkładamy mięso i gotujemy je około 40 minut. W międzyczasie usuwamy szumy. Oczyszczamy pora. myjemy i obieramy pozostałe warzywa.

Włoszczyznę dodajemy do gotowanego wywaru wraz z przyprawami w kawałku. Gotujemy całość przez pół godziny , po czym dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przepłukaną na sicie kaszę.

Gdy kasza będzie miękka, doprawiamy zupę. Jeżeli wyszła lekko kwaśna, dodajemy trochę cukru. Możemy też najpierw zabielić ją śmietaną i po wymieszaniu zdecydować czy słodzenie jest konieczne.

Wskazówki:

  • Do zupy warto dodać natkę pietruszki. Możemy zarówno posypać posiekaną zieleniną gotowe danie, jak i dodać gałązki wraz z włoszczyzną. W drugim przypadku usuwamy je przed dodaniem koncentratu.

  • Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami z puszki lub świeżymi warzywami sparzonymi wrzątkiem. Sprawdzi się też przecier. Za każdym razem konieczna będzie inna ilość przypraw.

  • Zupę warto przyrządzić bez mięsa. Wtedy gotujemy ją tylko przez pół godziny , a na koniec wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy. Roślinny wywar warto też wzbogacić o dodatek sosu sojowego.

Smaczna i sycąca zupa pomidorowa
Smaczna i sycąca zupa pomidorowa

Źródło zdjęcia: canva/Petroos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy