Sycąca, pożywna pomidorowa na wiosnę. Dodatek kaszy zupełnie odmienia jej smak
Zupę pomidorową lubi wielu smakoszy. Tradycyjne danie na wiosnę warto odświeżyć serwując je z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Dodajcie ją wprost do zupy zamiast ryżu czy makaronu. Wyjątkowo smaczna i sycąca kompozycja spodoba się każdemu, kto, jej spróbuje.
Zupa pomidorowa należy do najczęściej podawanych w naszych domach. Dobrze smakuje zarówno z ryżem, makaronem, jak i z soczewicą . Tym razem proponujemy wam inny nietypowy dodatek — kaszę jęczmienną. Tak sycącej i smacznej pomidorowej jeszcze nie jedliście.
Przepis na sycącą pomidorową z kaszą jęczmienną
Składniki:
-
1,5 litra wody
-
1 kg mięsa drobiowego na rosół
-
3 średnie marchewki
-
1 nieduża pietruszka
-
kawałek selera
-
biała część średniego pora
-
5 łyżek koncentratu pomidorowego
-
1 liść laurowy
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziaren pieprzu czarnego
-
200 g kaszy jęczmiennej
-
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
odrobina cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Do wrzątku wkładamy mięso i gotujemy je około 40 minut. W międzyczasie usuwamy szumy. Oczyszczamy pora. myjemy i obieramy pozostałe warzywa.
Włoszczyznę dodajemy do gotowanego wywaru wraz z przyprawami w kawałku. Gotujemy całość przez pół godziny , po czym dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przepłukaną na sicie kaszę.
Gdy kasza będzie miękka, doprawiamy zupę. Jeżeli wyszła lekko kwaśna, dodajemy trochę cukru. Możemy też najpierw zabielić ją śmietaną i po wymieszaniu zdecydować czy słodzenie jest konieczne.
Wskazówki:
-
Do zupy warto dodać natkę pietruszki. Możemy zarówno posypać posiekaną zieleniną gotowe danie, jak i dodać gałązki wraz z włoszczyzną. W drugim przypadku usuwamy je przed dodaniem koncentratu.
-
Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami z puszki lub świeżymi warzywami sparzonymi wrzątkiem. Sprawdzi się też przecier. Za każdym razem konieczna będzie inna ilość przypraw.
-
Zupę warto przyrządzić bez mięsa. Wtedy gotujemy ją tylko przez pół godziny , a na koniec wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy. Roślinny wywar warto też wzbogacić o dodatek sosu sojowego.
Źródło zdjęcia: canva/Petroos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie
-
Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje
-
Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie
Źródło: gotujmy