Smakosze.pl
Zupa pomidorowa w niezwykłej odsłonie

Canva / arfo

Obłędny patent na zupę pomidorową, dodatek zaskoczy każdego

25 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Dobrze przygotowana zupa pomidorowa potrafi wprawić nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Nie bez powodu smakosze sięgają po nią tak często. Przeważnie pomidorową serwuje się z makaronem lub ryżem. Dziś postawimy na dodatek w postaci kaszy jaglanej. Efekt powala na łopatki.

Wyśmienita zupa pomidorowa niejednokrotnie wywoływała u nas szczery zachwyt. Wśród smakoszy można natknąć się zarówno na zwolenników specjału z makaronem, jak i wielbicieli tego dania z ryżem. Mało kto pomyślałby, że zupa pomidorowa może wiele zyskać dzięki kaszy jaglanej.

Zupa pomidorowa w niecodziennej odsłonie

Bez wątpienia zupa pomidorowa ma status kultowego dania. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tego specjału. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zupę pomidorową z dodatkiem pokrojonych naleśników.

Tym razem wypróbujemy coś zupełnie innego. Kasza jaglana nie jest zbyt oczywistym dodatkiem do zupy pomidorowej. Jednak walory smakowe takiego połączenia mówią same za siebie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 4,5 l wody

  • 8 marchewek

  • 4 pietruszki

  • seler korzeniowy z nacią

  • por

  • lubczyk

  • 2 cebule

  • ostra papryczka

  • 10 suszonych pomidorów

  • 300 g koncentratu pomidorowego

  • 4 listki laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

  • 5 g wędzonej papryki

  • 5 g imbiru w proszku

  • 200 g czerwonej soczewicy

  • 45 ml oliwy

  • śmietana

  • ugotowana kasza jaglana

Ogórki kiszone w niecodziennym wydaniu

Wyjątkowy przepis na ogórki kiszone po kołobrzesku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na zupę pomidorową z kaszą jaglaną

Na początku obieramy i myjemy włoszczyznę. Marchewki oraz pietruszki warto przekroić wzdłuż. Wówczas dadzą zupie więcej smaku. Cebule również obieramy i opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni. Warzywa umieszczamy w garnku razem z suszonymi pomidorami, pokrojoną ostrą papryczką, soczewicą oraz natką pietruszki i selera.

Całość zalewamy wodą i dodatkowo wzbogacamy o przyprawy. Zupa powinna gotować się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Gdy czas dobiegnie końca warzywa i nać wyławiamy z wywaru. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.

Litr zupy miksujemy razem z marchewkami, ugotowanymi suszonymi pomidorami oraz śmietaną. Możemy zastąpić ją wyrobem roślinnym. Mieszankę przelewamy do garnka. Po skosztowaniu doprawiamy danie wedle uznania.

Zupa pomidorowa jest już gotowa, wystarczy podać ją razem z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Smakołyk momentalnie znika z talerzy. Godny uwagi jest także przepis od Karola Okrasy.

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >