Obłędny patent na zupę pomidorową, dodatek zaskoczy każdego
Dobrze przygotowana zupa pomidorowa potrafi wprawić nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Nie bez powodu smakosze sięgają po nią tak często. Przeważnie pomidorową serwuje się z makaronem lub ryżem. Dziś postawimy na dodatek w postaci kaszy jaglanej. Efekt powala na łopatki.
Wyśmienita zupa pomidorowa niejednokrotnie wywoływała u nas szczery zachwyt. Wśród smakoszy można natknąć się zarówno na zwolenników specjału z makaronem, jak i wielbicieli tego dania z ryżem. Mało kto pomyślałby, że zupa pomidorowa może wiele zyskać dzięki kaszy jaglanej.
Zupa pomidorowa w niecodziennej odsłonie
Bez wątpienia zupa pomidorowa ma status kultowego dania. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tego specjału. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zupę pomidorową z dodatkiem pokrojonych naleśników.
Tym razem wypróbujemy coś zupełnie innego. Kasza jaglana nie jest zbyt oczywistym dodatkiem do zupy pomidorowej. Jednak walory smakowe takiego połączenia mówią same za siebie. Jakie składniki będą nam potrzebne?
4,5 l wody
8 marchewek
4 pietruszki
seler korzeniowy z nacią
por
lubczyk
2 cebule
ostra papryczka
10 suszonych pomidorów
300 g koncentratu pomidorowego
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
5 g wędzonej papryki
5 g imbiru w proszku
200 g czerwonej soczewicy
45 ml oliwy
śmietana
ugotowana kasza jaglana
Przepis na zupę pomidorową z kaszą jaglaną
Na początku obieramy i myjemy włoszczyznę. Marchewki oraz pietruszki warto przekroić wzdłuż. Wówczas dadzą zupie więcej smaku. Cebule również obieramy i opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni. Warzywa umieszczamy w garnku razem z suszonymi pomidorami, pokrojoną ostrą papryczką, soczewicą oraz natką pietruszki i selera.
Całość zalewamy wodą i dodatkowo wzbogacamy o przyprawy. Zupa powinna gotować się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Gdy czas dobiegnie końca warzywa i nać wyławiamy z wywaru. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
Litr zupy miksujemy razem z marchewkami, ugotowanymi suszonymi pomidorami oraz śmietaną. Możemy zastąpić ją wyrobem roślinnym. Mieszankę przelewamy do garnka. Po skosztowaniu doprawiamy danie wedle uznania.
Zupa pomidorowa jest już gotowa, wystarczy podać ją razem z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Smakołyk momentalnie znika z talerzy. Godny uwagi jest także przepis od Karola Okrasy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Olga Smile